Omschrijving

Inleiding Het complex Corneliuskerk e.o. is gelegen in het gebied tussen de Kerkstraat en de Heulstraat. Het complex bestaat uit twee onderdelen, namelijk de pastorie. die aanvankelijk dienst deed voor de vorige Sint Corneliuskerk op deze locatie uit 1839 en de Corneliuskerk. De kerk is gebouwd ten behoeve van de bevolkingstoename die de mijnen teweeg brachten in de kolonie Heerlerheide.

Omschrijving De pastorie uit 1852 is gebouwd in tradionalistische stijl en is in 1982 gerestaureerd. De Corneliuskerk. gelegen links naast de pastorie. is gebouwd tussen 1909 en 1918 in Neo-Romaanse stijl naar ontwerp van J. Cuypers en J. Stuyt. de aannemer was J. Ubachs. Na de oorlog is in de kerk een devotiekapel gebouwd en in 1986 zijn een aantal wijzigingen uitgevoerd.

Waardering Het complex Corneliuskerk e.o. bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische ontwikkeling door de mijnbouw en een geestelijke ontwikkeling door de Rooms Katholieke kerk. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de betrokkenheid van de architecten J. Stuyt en J. Cuypers m.n. als voorbeeld uit hun vroege samenwerkingsperiode. Het complex bezit ensemblewaarden door: de bijzondere betekenis van het complex wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de wijk Heerlerheide en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Heerlen. Het complex is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische- en architectuurhistorische zeldzaamheid.