Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513259
Complexnummer
513258 - n.v.t.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82747/29
Kadastrale aanduiding
Heerlen A 4962
Kerkstraat 6, 6413 EL te Heerlen

Omschrijving

Inleiding

PASTORIE van de parochie H. Cornelius is gebouwd in 1852 in de stijl van het Traditionalisme en deed oorspronkelijk dienst voor vorige Sint Corneliuskerk uit 1839. deze stond op de plaats van de huidige Corneliuskerk. De pastorie is gelegen naast de R.K.-Kerk van de H. Cornelius op een randheuvel en vormt met de kerk een complex. In 1982 is de pastorie gerestaureerd door arch. Hamers.

Omschrijving

De PASTORIE heeft een U-vormige plattegrond bestaande uit een rechthoekig hoofdvolume in twee bouwlagen en volumes van één bouwlaag en een muur met poort rond een binnenplaats. Alle volumes liggen onder een zadeldak met muldenpannen. De gevels hebben een optrek in baksteen metselwerk in kruisverband. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten deuren en vensters met bovenlicht en roedeverdeling gelegen in hardstenen lijsten onder een rollaag. Verder hardstenen dorpels. De VOORGEVEL is symmetrisch van opbouw en bestaat uit drie traveeën. Elke travee bevat een kozijn met luiken uit omstreeks 1990. De centrale entree heeft een deur met bovenlicht. drie natuursteen treden met leuningen. De houten bakgoot ligt op consoles en het zadeldak ligt verzonken.

De RECHTERZIJGEVEL heeft rechts een breed keukenvenster en een houten venster in de tweede bouwlaag. In de topgevel bevinden zich twee halfronde stalen vensters met roedes en S-vormige balkankers. In het volume ven een laag bevinden zich twee houten deuren.

De ACHTERGEVEL VAN HET HOOFDVOLUME heeft rechts een volume van omstreeks 1990 van één laag met glazen overkapping met orginele kozijnen en houten deur, beide afkomstig uit de achtergevel. Rechts bevindt zich een getoogd venster.

De LINKERZIJGEVEL is blind en bevat in de topgevel twee stalen halfronde vensters met roedeverdeling en S-vormige balkankers.

De VOLUMES VAN EEN LAAG bevatten open en gesloten bergruimtes en liggen onder een doorlopend L-vormig zadeldak. Ze zijn toegankelijk vanaf de binnenplaats. In de gevels bevinden zich houten kozijnen en deuren en een roldeur van omstreeks 1990. Eén zijde van de binnenplaats is afgesloten door een muur met een poort met grote dubbele houten deuren. De muur is afgedekt met pannen.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR is in redelijk hoge mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

Waardering

De pastorie van de Corneliuskerk bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling door de Rooms Katholieke kerk en als uitdrukking van een maatschappelijke ontwikkeling op geestelijk gebied. Waarbij de pastorie ook dienst heeft gedaan voor een kleinere kerk uit 1839, gelegen op de plaats van de huidige Corneliuskerk. De pastorie is verder van betekenis wegens de situering in Heerlerheide, verbonden met de ontwikkeling en het aanzien van de stad Heerlen. De pastorie ia van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden en maakt een essentieel onderdeel uit van het complex Corneliuskerk e.o.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513258. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1852
1852
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden