Inleiding

In 1928 gaven de kerkvoogden van de Hervormde gemeente architect L. Wiertsema uit Sappemeer opdracht een PASTORIE met CONSISTORIE te ontwerpen. Deze kwam in de plaats van een oude pastorie, die in de jaren twintig werd afgebroken. De diepe, omgrachte pastorietuin met oude VISKENIJ bleef bewaard. De nieuwe pastorie werd opgetrokken op een vierkante plattegrond in Interbellum-architectuur. De consistorie kwam ten zuidwesten van de pastorie en werd via een bakstenen muur met de pastorie verbonden. Zo werd een soort binnenplaats gecreëerd tussen beide gebouwen met ruimte voor een tuin. Bij een interne verbouwing in 1959 werd een van beide toiletten veranderd in een douche en de keuken versmald. In 1960 werd aan de consistorie een garage vastgebouwd met de entree in de bakstenen muur en in 1980 werd de consistorie uitgebreid met een L-vormige, platte aanbouw die aansluit op de garage. Garage en aanbouw vallen buiten de rijksbescherming.

De pastorie met consistorie en viskenij behoren bij de reeds door het rijk beschermde Nederlands hervormde kerk (monumentnummer 33805). Het complex is rustiek gelegen achter de kerk, achteraf aan het hoofdlint van de gemeente Slochteren. Ten zuiden van kerk en pastorie loopt een laan met aan weerszijden bomen die toegang geeft tot het complex en doorloopt naar de erachter gelegen begraafplaats.

Waardering

Complex bestaande uit een pastorie met consistorie uit 1928 en een (vermoedelijk nog) middeleeuwse viskenij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een modern pastoriecomplex met oude viskenij behorende bij een oude Nederlands hervormde kerk

- vanwege de sobere, doch verzorgde Interbellum-architectuur

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en grote delen van het interieur