513591 - Gebouwencomplex
Slochteren P 1152
Hoofdweg 110, 9621 AN te Slochteren

Omschrijving

Pastorie met consistorie uit 1928, gelegen ten zuidwesten van de Nederlands hervormde kerk. De twee bouwlagen hoge PASTORIE is opgetrokken in een licht gesinterde rode baksteen op een trasraam van licht gesinterde rode klinkers afgezet met een rollaag. Het met geglazuurde gotische pannen gedekte tentdak heeft op de nok een zinken piron, één hoge gemetselde schoorsteen op het dakvlak en heeft rondom een houten overstek met mastgoot. De gevels hebben sierankers en worden geleed door overwegend enkele en samengestelde vensters die op de verdieping geheel door roeden zijn verdeeld en op de begane grond een bovenlicht met roedenverdeling hebben; de scheiding tussen de bouwlagen wordt gemarkeerd door een iets uitspringende bakstenen gevelband. De hoofdentree bevindt zich in het midden van de noordoostgevel en bestaat uit een iets terugliggende houten deur met een kijkgat en decoratief lijstwerk onder een halfrond bovenlicht met straalvormige roedenverdeling binnen een verspringende rondboog; voor de deur een twee treden hoge gemetselde stoep met bovenin een ijzeren rooster, geflankeerd door twee muurtjes. Aan weerszijden van de entree een samengesteld venster; op de verdieping drie vensters, waarvan twee samengesteld.

De zuidoostgevel heeft op de begane grond een samengesteld venster en openslaande glasdeuren met een bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling tussen zijlichten; voor de glasdeuren een brede gemetselde stoep (één trede) met bovenin zwarte en rode tegels; op de verdieping twee samengestelde vensters.

In de zuidwestgevel bevinden zich op de begane grond twee samengestelde vensters van verschillende hoogte, en een deur met decoratief lijstwerk onder een bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling; voor de deur een gemetselde stoep (één trede); op de verdieping drie vensters waarvan twee samengesteld.

De noordwestgevel heeft op de begane grond een enkelvoudig venster, een deur onder een bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling met een twee treden hoge stoep met ijzeren rooster bovenin, twee kleine wc-vensters en een samengesteld venster met eronder een samengesteld keldervenster (koekoek) onder een rollaag; op de verdieping drie vensters waarvan twee samengesteld en een wc-venster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de woonkamer de suitedeuren met door roeden verdeelde glasruiten tussen twee kastenwanden en de marmeren schouw; in de hal met vestibule de tochtdeuren met bovenlichten en roedenverdeling, de betegelde vloer in rood met zwart en de houten bordestrap met buitenleuning bestaand uit sober gedecoreerd opengewerkt schotwerk.

De CONSISTORIE, die is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in een licht gesinterde rode baksteen, is via een gemetselde muur met ezelsrug verbonden met de zuidwestzijde van de pastorie; in de muur een iets hogere houten deur. Het met een zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan gedekt schilddak heeft een overstek met zinken mastgoot en op de nok twee pirons. In de zuidwestgevel bevinden zich een deur (niet origineel) en drie samengestelde vensters met roedenverdeling; in de noordwestgevel twee samengestelde vensters met roedenverdeling. De beide andere gevels zijn aan het oog onttrokken door de aanbouw (1980) en de garage (1960).

Het INTERIEUR valt wegens wijziging van de plattegrond buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Pastorie met consistorie uit 1928 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een modern pastoriecomplex bij een oude Nederlands hervormde kerk

- vanwege de sobere, doch verzorgde Interbellum-architectuur