Inleiding

Het BOERDERIJCOMPLEX "St. Ursula", is gebouwd in 1884 in een Ambachtelijk-traditionele stijl door aannemer Wielinga uit Idskenhuizen, in opdracht van dhr. Poppe Popkes uit Balk, ter vervanging van een oudere boerderij die dat zelfde jaar afgebroken werd. Het complex ligt op het Workumer veld, bij de Ursulapolder, ten noorden van de Ursulapoel, tussen de Heidenskipstervaart en de Oude Heidenskipstervaart. De meeste polders in dit gebied zijn tussen 1823 en 1870 in cultuur gebracht. De Ursuladijk dateert van 1909. Het complex bestaat uit een STELPBOERDERIJ, een zogenaamd ZOMERHUISJE (dat ingedeeld was in een stierenhok, een kaashok en een keukendeel) en, rechts van de boerderij, twee betonnen TOEGANGSPALEN met het opschrift "Sint-Ursula" die de toegang tot het complex markeren.

Het koetshuis aan het einde van het pad, achter de boerderij, is verbouwd tot garage. Zowel het koetshuis als het oude varkenshok, ten zuidoosten van de boerderij, komen niet in aanmerking voor bescherming van rijkswege vanwege te geringe waarde.

Waardering

Het boerderijcomplex "St. Ursula", aan de Ursuladijk te Workum bij het buurtschap 't Heidenskip, bestaande uit een stelpboerderij, een "zomerhuisje" en een toegangshek, is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling die is verbonden met de drooglegging van de polder;

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege de ornamentiek;