Inleiding

BOERDERIJ met KOETSHUIS, gelegen aan de Stadsgracht ten westen van de oude kern van Sloten op een door een brede sloot omgeven terrein. De lengte-as loopt noord-zuid. Voorheen lag het complex aan de doorgaande weg van Sloten naar Tjerkgaast tegenover de veevoederfabriek. Sedert de komst van de Rûnwei, de ringweg om Sloten, ligt de boerderij op enige afstand van de openbare weg. Een lange oprijlaan geflankeerd met linden verschaft toegang tot het terrein.

De stelpboerderij is in 1881 in eclectische stijl gebouwd naar een ontwerp van H. Luiking. De voorgevel (noord) is georinteerd op de Spanjaardsdijk. Het koetshuis, dat tegelijk met de boerderij tot stand is gekomen en vermoedelijk ook naar ontwerp van H. Luiking, ligt oostelijk van de boerderij. De padenstructuur aan de voorzijde van de boerderij, met in de as van de boerderij een rotonde, is gericht op de oude doorgaande weg. De lindenlaan ligt aan de oostzijde van het terrein en sluit niet aan op deze structuur.

De twee schuren achter op het erf zijn gebouwd in de jaren tachtig van de 20ste-eeuw en vallen wegens te geringe ouderdom buiten de bescherming van rijkswege, evenals de kippenren die tegen het koetshuis is geplaatst.

Waardering

De in 1881 gebouwde boerderij met koetshuis gelegen aan de Spanjaardijk 25 te Sloten is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de situering van het complex, verbonden met de ontwikkeling van Sloten;

- vanwege de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad, met name voor het buiten de kern gelegen gedeelte van de Stadsgracht;

- vanwege de architectonische gaafheid van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de plaats die met name de boerderij inneemt binnen het oeuvre van H. Luiking.