Complexgegevens

Complexnummer
513791

Omschrijving

Inleiding

VILLA, met KOETSHUIS annex DIENSTWONING, genaamd 't Huis de Wolf'. De villa dankt zijn naam aan een gelijknamige herberg die hier vroeger stond. Het complex is gebouwd in 1892 in opdracht van A. Wassenaar in een stijl waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen. De villa is rijkelijk gedecoreerd. De geveldecoraties zijn ontleend aan het werk van de zestiende eeuwse bouwmeester-theoreticus H. Vredeman de Vries. De entreepartij, die wordt bewaakt door een leeuw, heeft onder andere een tegeltableau en een geëtst venster, gemaakt door de firma Van Diesen en Kerrebijn uit Haarlem, waarop paardesporttaferelen zijn afgebeeld. De opdrachtgever had namelijk een grote voorliefde voor paarden. In 1917 werd het pand verkocht aan de Staat der Nederlanden, die dit bestemd had tot terrein voor de Rijksuniversiteit Groningen. In 1929-30 werd een begin gemaakt met de aanleg van een botanische tuin op het terrein van de villa. In 1942 was het Genetisch Instituut in dit pand gehuisvest, in 1974 het Polemisch Instituut en tot 1998 het Verkeerskundig Studiecentrum. Tegenwoordig doet het pand weer dienst als woonhuis. Het torentje is in de loop der tijd tijdens herstelwerkzaamheden ingekort. Het koetshuis annex dienstwoning, gelegen achter de villa, is in 1984 inwendig verbouwd. Het koetshuis heeft aan de noordzijde een nieuw schuurtje en aan de achterzijde twee niet-originele aanbouwen; deze aanbouwen komen wegens te geringe ouderdom en te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het villacomplex is gelegen op een zeer ruim deels omgracht en omhaagd terrein aan de Rijksstraatweg, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. In de tuin zijn restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg. Aan de voorzijde staat aan weerszijden een rode beuk en aan de rechterzijde naaldbomen. Aan de overzijde van de Rijksstraatweg liggen weilanden.

Waardering

Villa met koetshuis annex dienstwoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met koetshuis annex dienstwoning uit 1892 in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere vormgeving en zeer rijke detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de zeer monumentale en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit