Inleiding

DWARSHUISBOERDERIJ (blokhuis) met STOOKHUT gebouwd in 1903 in opdracht van T. Buiter door architect en aannemer Timmer uit Groningen in een Eclectische stijl. In 1976 werden rechts voor in de schuur diverse kamers gebouwd waardoor de rechter- en voorgevel van de schuur deels werden gewijzigd.

De boerderij is gelegen op een rechthoekig perceel met aan de voorzijde een halfronde oprijlaan die toegang verschaft tot de boerderij. Aan de linkerzijde zijn nog twee gemetselde hekpijlers aanwezig; het hekwerk is echter verdwenen. In het halfronde gazon links een monumentale berk en aan de rechterzijde van de boerderij twee kastanjebomen.

Waardering

Dwarshuisboerderij met stookhut van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij met stookhut uit 1903 in de provincie Groningen

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex en de afzonderlijke onderdelen