513794 - Boerderijcomplex
Haren O 478
Dorpsweg 55, 9755 PB te Onnen

DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS met SCHUUR gebouwd in 1903 in een Eclectische stijl.

Het één verdieping hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een afgeknot schilddak waarop zwarte geglazuurde Friese golfpannen; houten kroonlijst; gepleisterde gevelbanden; gemetselde pilasters op de hoeken van de voorgevel; rozetankers; vier gemetselde schoorstenen met kap op de nokken. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten geschilderd glas-in-lood waarboven een gepleisterd fronton.

De entree in segmentboogvormige portiek met gepleisterde sluit- en aanzetstenen bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (oostzijde). De entree bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin decoratieve gietijzeren panelen met bovenlicht waarin roedenverdeling onder een strek; in de zijwanden van de portiek gepleisterde nissen onder rollaag met gepleisterde sluitsteen; gekleurde tegelvloer; twee treden hoge hardstenen stoep; links een natuurstenen gevelsteen waarin gegraveerd W.B. 19 en rechts H.V. 03. Boven de entree is de gevel doorgetrokken en wordt beëindigd door een fries van pleisterwerk en baksteen en een kroonlijst, bekroond met een korfboogvormig gemetseld fronton; klauwstukken; houten balkon rustend op decoratieve consoles met houten balustrade waarachter twee houten balkondeuren met bovenlicht waarin decoratieve roedenverdeling onder een strek met gepleisterde diamantkop als sluitsteen. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters.

In de zuidgevel vijf H-vensters, ronde roosters onder rollaag en een houten paneeldeur met decoratief gietijzeren paneel en bovenlicht met roedenverdeling beëindigd met een gepleisterd fronton; twee treden hoge hardstenen stoep.

Aan de achterzijde (westgevel) is de schuur aangebouwd.

In de noordgevel vijf H-vensters en ronde roosters onder rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, in de hal de gekleurde tegelvloer, het stucplafond, de gestucte nissen en de houten tochtdeur waarin gekleurd glas-in-lood, in de voorkamer de marmeren schouw, het stucplafond, de houten suitedeuren, blinden en vensterbanken, in de kamer achter de hal (vroeger twee kamers) de hoge marmeren schouw waarboven gestucte pilasters, het stucplafond en de blinden.

De SCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen en wordt gedekt door een wolfdak waarop riet met aan de onderkant enkele rijen zwarte Friese golfpannen; decoratieve houten uileborden; houten kroonlijst aan de achterzijde; strakke houten windveren; rozetankers. De gevels worden geleed door getoogde liggende en halfronde staande vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder een gepleisterde latei en onderdorpel.

In de voorgevel (oostzijde) van de schuur links dubbele getoogde opgeklampte houten schuurdeuren waarin een kleine deur onder strek en een tweedelig venster met roeden onder strek. Aan de rechterzijde is de indeling niet-origineel.

In de zuidgevel acht liggende vensters en een rond venster onder rollaag.

In de achtergevel (westzijde) rechts getoogde opgeklampte houten deeldeuren waarin een kleine deur onder een gepleisterde latei waarnaast een liggend venster. Aan de linkerzijde drie opgeklampte houten deuren met getoogd bovenlicht waarin ijzeren roeden (linker bovenlicht dichtgezet) onder een gepleisterde latei en drie staande vensters; vier halfronde zaadvensters.

In de noordgevel negen liggende vensters; aan de linkerzijde is de gevelindeling niet-origineel.

Dwarshuisboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1903 in de provincie Groningen

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de traditionele vormgeving en de vrij uitbundige detaillering van zowel voorhuis als schuur

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Dorpsweg

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij