Inleiding

VISVIJVERCOMPLEX bestaande uit een PAVILJOEN, DIENSTWONING, VISVIJVER en STANDBEELD, genaamd 'Sassenhein'. De karpervijver was van oorsprong een veenpet. Na de ontvening kochten in 1909 zowel de Hengelclub 'Groningen', als de toenmalige voorzitter Hein Aalderink elk gedeelten aan van het huidige gebied. Hein Aalderink, die werkzaam was bij de Heidemij, schonk zijn bezit aan de Vereniging, waardoor een ongedeeld geheel ontstond. Het paviljoen is gebouwd in 1938 in opdracht van de Hengelclub Groningen in Chaletstijl; het oude clubgebouw/annex botenhuis uit 1916 werd hiervoor afgebroken. In 1963 werd rechts aan de achterzijde een deel bijgebouwd in overeenkomstige stijl. De dienstwoning, gelegen aan de zuidzijde van het paviljoen, is gebouwd in 1922 door architect M.G. Eelkema in Chaletstijl en fungeerde als woonhuis van de familie Aalderink en als bestuurskamer. Omstreeks 1970 werd een nieuwe platte uitbouw rechts aan de achterzijde gebouwd; deze komt wegens te geringe ouderdom en te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De dienstwoning en het paviljoen werden middels een houten loopbrug met elkaar verbonden; deze is inmiddels verdwenen. Het standbeeld van Hein Aalderink, dat zich bevindt tussen paviljoen en dienstwoning, werd in 1923 opgericht voor zijn 70-ste geboortedag. De schuur, gelegen aan de noordzijde van het paviljoen, en het bankje van natuursteen en hout, waarin gegraveerd 'D.G. Barkmeyer bestuurslid 1921-1959', komen wegens teveel verbouw en te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het complex is gelegen aan de westzijde van het dorp Haren.

Waardering

Visvijvercomplex bestaande uit een paviljoen, dienstwoning, visvijver en standbeeld van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een visvijvercomplex bestaande uit een paviljoen, dienstwoning, visvijver en standbeeld uit de eerste helft van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving van het paviljoen en de dienstwoning

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen