513817 - Visvijvercomplex
Haren N 445
Lutsborgsweg 53, 9752 VT te Haren Gn

Omschrijving

De één verdieping hoge DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1922 in Chaletstijl. Het pand is opgetrokken in rode baksteen met aan de bovenzijde houten beschot en wordt gedekt door een overkragend zadeldak waarop oranje Friese golfpannen; goot op houten klossen; gemetselde schoorsteen centraal op de nok; decoratieve houten windveren. De gevels worden geleed door vensters met een decoratieve getande houten omlijsting.

Centraal in de terugliggende voorgevel (westzijde) twee openslaande houten paneeldeuren waarin glas met drieruits zijlichten; links een niet-origineel venster (oorspronkelijk twee openslaande deuren); rechts een driedelig liggend venster. Voor de gevel een veranda die rust op houten palen die in het water staan; het dak wordt gedragen door vier houten pijlers; houten balustrade; houten vloer; aan weerszijden is de bovenkant beschoten.

In de topgevel aan de noordzijde een houten deur waarin een lang staand venster met houten omlijsting aan de bovenzijde getand; niet-originele stoep. Rechts van de entree een niet-origineel venster en in de top een niet-origineel driedelig venster (oorspronkelijk deur met zijlichten).

In de achtergevel (oostzijde) links de niet-beschermde platte aanbouw. Centraal een naar voren springende platte aanbouw met aan de voorzijde de entree. De entree bestaat uit een houten deur waarin een lang staand venster en waarvoor een drie treden hoge stoep; links van de deur een klein staand venster. In de gevel boven de aanbouw een liggend driedelig venster met decoratieve roedenverdeling. Rechts in de achtergevel een tweedelig liggend venster met decoratieve roedenverdeling.

In de topgevel aan de zuidzijde twee tweedelige staande vensters en in de top een liggend tweedelig venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren en de houten trap.

Dienstwoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een dienstwoning behorende bij een visclub uit 1922 in de provincie Groningen in Chaletstijl

- vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur