Inleiding

VILLA, oorspronkelijk gebouwd in 1913 naar een ontwerp van de architecten J. Kuiler en L. Drewes en in 1925 dusdanig verbouwd door dezelfde architecten dat het een geheel nieuw aanzicht heeft gekregen. De opdrachtgever van de verbouw was de heer H. Kamminga. Het pand dat is vormgegeven in een Um 1800-stijl heeft aan de achterzijde een aangebouwde BERGING. In de tuin een vrijstaande GARAGE uit 1922. Sinds de jaren vijftig zijn villa en garage in het bezit van het H.S. Kammingafonds.

De villa is gelegen aan de als beschermd gezicht aangewezen Rijksstraatweg, en heeft een omhaagde tuin met een aantal fraaie oude bomen, zoals kastanjes en beuken. Een stenen muur scheidt aan de westzijde de achtertuin van de aangrenzende Heide en watersteeg.

Waardering

Villa met aangebouwde berging en vrijstaande garage van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een in 1925 verbouwde villa in Um-1800 stijl met garage uit 1922

- vanwege de opvallende detaillering en ornamentiek