Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513837
Complexnummer: 
513836 - Villa
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 november 1999
Kadaster deel/nr: 
82779/15
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Haren Gn
X-Y coördinaat: 
236707 - 576366

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA op nagenoeg vierkante plattegrond, opgetrokken in een bruine bezande baksteen op een trasraam deels van natuursteen (voor- en zijgevels), deels van rode klinkers (achtergevel). Het afgeknotte schilddak, gedekt met een rood geglazuurde tuile du Nord, heeft vier zinken pironnen, een geprofileerde houten goot op klossen en een gemetselde schoorsteen. De gevels hebben een fries met natuurstenen bies en worden geleed door staande vensters. De voorgevel (west) wordt geleed door vijf gemetselde pilasters met voluutkapiteel van natuursteen waartussen zich op eerste bouwlaag twee H-vensters en twee tot de grond toe doorgetrokken (met hout) H-vensters bevinden en op de tweede bouwlaag vier H-vensters, alle met rollaag; de scheiding tussen de twee bouwlagen wordt gemarkeerd door vier natuurstenen festoenen. In het dakvlak een houten dakkapel met gebogen fronton, tandlijst en houten hoekpilasters.

In de noordgevel de hoofdentree, bestaande uit een gelakte paneeldeur met ovalen kijkgat met smeedwerk, twee smalle zijlichten, een houten luifel aan drie trekstangen, driedelig bovenlicht onder strek en een natuurstenen stoep. Rechts van de entree een natuurstenen brievenbus en een H-venster; links van de entree een dubbel keldervenster met diefijzers en rollaag, en een dubbel venster met roedenverdeling en strek; op de verdieping een H-venster en twee dubbele vensters met roedenverdeling en strek.

De zuidgevel heeft een serre opgetrokken in bruine bezande steen op een trasraam van natuursteen met plat dak met tandlijst en houten balustrade; aan de westzijde een H-venster, aan de zuidzijde houten ionische hoekpilasters en dubbele schuifdeuren met zij- en bovenlichten; aan de westzijde ionische hoekpilasters en een venster met boven- en zijlichten; alle bovenlichten hebben gekleurd glas-in-lood waarop bloemvazen en fruitmanden staan afgebeeld. Rechts van de serre een H-venster met rollaag en op de verdieping twee dubbele vensters met roedenverdeling en strek, en openslaande deuren met bovenlichten naar het plat dak op de serre.

De achtergevel (oost) heeft openslaande deuren met zijlichten en bovenlichten met roedenverdeling onder een strek, en een deur met deurlicht met roedenverdeling en rollaag; op de verdieping een dubbel venster met roedenverdeling, twee glas-in-loodvensters met strek, en openslaande deuren met deurlichten met roedenverdeling naar het balkon met houten hek boven erkerachtige uitbouw. Aan de noordzijde van deze uitbouw een smal venster met roedenverdeling en strek en aan de zuidzijde een w.c.venster met diefijzers. Aan deze uitbouw is een BERGING gebouwd met plat dak; aan de zuidzijde een w.c. venster met diefijzers; aan de oostzijde een dubbel venster met roedenverdeling en rollaag; aan de noordzijde een deur met spiegelboog en deurlicht, en een venster met rollaag.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de hal de marmeren vloer, de tochtdeur met zij- en bovenlichten met glas-in-lood, de paneeldeuren, de marmeren lambrizering, de houten bordestrap met leuning met houten balusters en decoratieve trappaal met bronzen beeld van een jongeling die houder met bollamp vasthoudt; in de woonkamers de marmeren en houten schouw, de gepleisterde plafonds met rozet op linnen, de houten vloeren, de schuifdeur met omlijsting naar de serre; in de serre de granito vloer en het gepleisterde plafond met rozet; in de keuken de ingebouwde glaskast.

Waardering

Villa met aangebouwde berging van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een in 1925 verbouwde villa in Um-1800 stijl

- vanwege de opvallende detaillering en ornamentiek

- vanwege de bijzondere interieuronderdelen

- vanwege de gaafheid van in- en exterieur

- vanwege de functionele relatie van villa en garage

- vanwege de ligging aan de als beschermd gezicht aangewezen Rijksstraatweg

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRijksstraatweg2429752 CKHaren Gn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HarenK8062

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenUm 1800-stijlonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19131913exactvervaardiging
19251925exactverbouwing

verbouw + vergroten villa