Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE en TUINHUIS ontworpen in 1932 door architect C. van der Weele in opdracht van J.A. Hazewinkel in een Engelse landhuisstijl. Het tuinhuisje stamt uit 1936. Aan de rechterzijde bevindt zich een niet-originele aanbouw die wegens te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt. In 1955 werd een nieuw dakraam in de schuur geplaatst en van de drie ramen aan de voorzijde van de woning één gemaakt.

De villa is verhoogd gelegen op een zeer ruim perceel aan de Rijksstraatweg, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde. Het terras rondom het huis is in 1980 vernieuwd; de oorspronkelijke vorm is echter bewaard gebleven. Aan de linkerzijde ligt een oprijlaan, die toegang verschaft tot het huis. Aan de achterzijde ligt een ruime tuin waarin rechts achter het tuinhuisje.

Waardering

Villa met aangebouwde garage en tuinhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met tuinhuisje uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de opvallende en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit