Inleiding:

MUSEUMCOMPLEX genaamd Museum Boijmans Van Beuningen, waarvan de eerste fase tussen 1929 en 1935 gebouwd op het voormalige 'land van Hoboken' bij Dijkzigt en genaamd Museum Boijmans Van Beuningen, in een op contemporaine Scandinavische voorbeelden geïnspireerde traditionalistische stijl (stadhuis van Stockholm van architect R. Östberg) naar een ontwerp van gemeentearchitect ir. A. van der Steur. De bouw van het museum, o.a. voor de kunstcollectie van F.J.O. Boijmans, werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Rotterdamse kunstmecenas D.G. Van Beuningen, directeur van de Steenkolen Handelsvereniging (SHV). Aan de bouw van het museum, ging een uitvoerig onderzoek vooraf, waarvoor Van der Steur in nauw overleg met de museumdirecteur dr. D. Hannema, een analyse van talloze musea in binnen- en buitenland maakte.

In 1964-'72 werd het museum aan de linkerzijde, richting Westersingel, uitgebreid met een nieuwe vleugel naar ontwerp van A. Bodon, bedoeld als tentoonstellingsgebouw voor moderne kunst. Ook aan de bouw van dit tentoonstellingsgebouw ging uitvoerig onderzoek vooraf in nauw overleg met de toenmalige museumdirecteur C. Ebbinge Wubben en conservator moderne en hedendaagse kunst R. Hammacher-van den Brande.

In 1991 vond een uitbreiding plaats aan de zuidzijde, richting museumtuin. Hier ontwierp H.J. Henket een transparant expositiepaviljoen als behuizing voor de collectie Van Beuningen-de Vriese, in samenspraak met museumdirecteur W. Crouwel.

Het museumcomplex bevat de volgende onderdelen:

A. het oorspronkelijke HOOFDGEBOUW met TENTOONSTELLINGSGEBOUW uit 1972

en PAVILJOEN uit 1991

B. bijbehorende MUSEUMTUIN met rosarium en vijverpartijen aan de zuidzijde

C. een ronde gebogen TUINMUUR met in het midden het MONUMENT voor G.J. de Jongh aan de Westzeedijk

D. een zeventiende-eeuws HEK

Omschrijving:

Het museumcomplex is aangelegd op een langgerekt, licht gerend kavel, waarbij het hoofdgebouw is opgetrokken in bak- en natuursteen onder beglaasde schild- en zadeldaken rondom een carrévormige binnenplaats met een rechte en een T-vormige zijvleugel aan de oostzijde en een hoogopgaande toren centraal aan de noordzijde, de uitbreidingen in de vorm van een modern tentoonstellingsgebouw (de Bodonvleugel) en een transparant expositiepaviljoen in de centrale as van de tuin. Midden op het kavel de in nieuw-architectonische tuinstijl aangelegde museumtuin met een rechthoekige en een halfrond afgesloten vijverpartij en een geometrisch aangelegde, gevarieerde beplanting; de ronde tuinmuur met het G.J. de Jongh monument in natuursteen en brons vormt de formele en visuele afsluiting van de museumtuin en benadrukt de lange centrale as; aan de teruggerooide zuid-oosthoek staat het 17de-eeuwse entreehek van de voormalige boerderij Muijden met later toegevoegde brug over de omgrachting van de museumtuin, welk historisch overblijfsel in de tuinaanleg is geïncorporeerd.

Waardering:

In traditionalistische trant uitgevoerd museumcomplex met uitbreidingen volgens functionalistische ontwerpprincipes met bijbehorende onderdelen van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde, alsook van betekenis als hoogtepunten in de oeuvres van gemeentearchitect A. van der Steur, architect A. Bodon en architect H.J. Henket.