Inleiding:

In 1890 in opdracht van de De Maatschappij Westelijk Handelsterrein N.V. op initiatief van de toenmalige directeur van het Blaauwhoedenveem, J.C.H. Hol, en diens zakelijke partners C.H. van Dam en Mr. R. Muntz. gebouwd VEEMCOMPLEX genaamd Westelijk Handelsterrein en bestaande uit twee onderdelen:

A. een in de straatwand opgenomen HERENHUIS (de voormalige directeurswoning) met dubbele poortdoorgang.

B. een reeks van 36 pakhuizen op het achterliggende besloten handelsterrein.

Beide naar ontwerp van architekt T.L. Kanters respectievelijk in rijke Neo-Renaissancestijl en utilitaire eclectische bouwtrant.

Omschrijving:

Het complex van het Westelijk Handelsterrein is gesitueerd tussen de Van Vollenhovenstraat en de Westmaaslaan op een langgerekt ommuurd kavel dat verder door belendende bebouwing wordt begrensd. Het complex is toegankelijk via het drie bouwlagen en een kapverdieping tellende herenhuis aan de Van Vollenhovenstraat(nr. 15), in oorsprong voorzien van drie rondboogvormige (thans twee recht afgesloten) poortdoorgangen. Hierachter bevindt zich op het handelsterrein de langgerekte pakhuisreeks met bergkelders en chats met een totale hoogte van 10 meter. Beide complexonderdelen zijn uitgevoerd in baksteen, waarbij het woonhuis aanzienlijk rijker is gedecoreerd dan de utilitair vormgegeven opslaggebouwen.

Waardering:

Laat negentiende-eeuws veem Westelijk Handelsterrein van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook vanwege typologische waarde door het toegepaste split-level systeem en de vanouds met het Nieuwe Werk of Scheepvaartkwartier verbonden haven- en opslagfunctie.