Inleiding

Complex bestaande uit een VILLA, SCHUUR en GARAGE, genaamd 'De Brinkkamp'. De villa is gebouwd in 1920 door architect A.R. Wittop Koning en aannemer P. Groeneveld in opdracht van de familie Ten Cate Vissering in een Engelse landhuisstijl. De schuur stamt uit 1921 en de garage uit 1938. Het landhuis, dat behoorde bij het naastgelegen beschermde buitenhuis 'Welgelegen' (Rijksstraatweg 81) van de familie Ten Cate Vissering, werd gebouwd voor een dochter. In 1945 werd het pand witgeschilderd. Het complex is gelegen op een zeer ruim omhaagd perceel aan de Rijksstraatweg, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde. Het perceel wordt aan de voorzijde afgescheiden van de openbare weg door een gemetselde ERFAFSCHEIDING, bestaande uit een laag roodbakstenen muurtje, met aan de rechterzijde twee vierkante roodbakstenen pijlers die de oprijlaan markeren. In de tuin aan de voorzijde een monumentale linde, aan de linkerzijde een groep berken en aan de achterzijde monumentale rode en groene beuken.

Waardering

Villa met schuur, garage en erfafscheiding van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met schuur, garage en erfafscheiding uit de eerste helft van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van de villa

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen van het complex

- vanwege de opvallende en beeldbepalende ligging van het complex in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde