514055 - De Brinkkamp
Rijksstraatweg 77, 9756 AD te Glimmen

Omschrijving

De één verdieping hoge, deels onderkelderde VILLA (1920) in Engelse landhuisstijl op vlindervormige plattegrond heeft witgeschilderde gemetselde gevels (niet-origineel) op een grijs geschilderd gemetseld trasraam (niet-origineel) en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop rietdekking; drie gemetselde witgeschilderde (niet-origineel) schoorstenen: oranje nokvorsten; vier dakkapellen onder schilddak, aan de voorzijde één met vier vierruits vensters, aan de achterzijde drie met twee zesruits vensters; gevels beëindigd met decoratief meandervormig metselwerk. De gevels worden geleed door staande vensters deels met houten roedenverdeling onder rollaag. In het centrale geveldeel van de voorgevel (oostzijde) een vierdelig venster met houten luiken waarvoor een terras; aan weerszijden een houten terrasdeur met roedenverdeling waarvoor een houten voorzetdeur. In de schuine zijden van de voorgevel springt de gevelwand terug. In de schuine gevelwanden een staand venster met houten luik, waarvoor een inpandig terras; het dak wordt gedragen door twee pijlers die aan de bovenzijde getrapt verbreden. Het deels inpandige terras heeft een vloer van gele en rode baksteen, gelegd in geometrische patronen, omlijst met gesinterde baksteen. In zowel de topgevel met wolfeind aan de zuid- als noordzijde centraal een driedelig venster met houten luiken met aan weerszijden een staand twaalfruits venster onder strek dat aan de bovenzijde getrapt taps toeloopt. In de top een liggend vierdelig negenruits vensters met voorzetramen waaronder een naar voren springende gemetselde band met meandervormige decoraties. In het centrale geveldeel van de achtergevel (westzijde) rechts de entree die bestaat uit een houten deur met negenruits venster onder een houten luifel ondersteund door houten klampen; stoep van gele en rode baksteen omlijst door gesinterde baksteen; rechts van de entree een samengesteld driedelig venster (twaalfruits) met drieruits bovenlichten en houten luiken en een staand negenruits venster. In de linker schuine zijde van de achtergevel een samengesteld en een enkel tweedelig venster (vierruits), beide met tweeruits bovenlichten waaronder twee koekkoeken; aan de zijkant een houten deur. In de rechter schuine zijde twee samengestelde tweedelige vensters (vierruits), beide met tweeruits bovenlichten; aan de zijkant een staand tweedelig venster (vierruits) met tweeruits bovenlicht. In beide schuine zijden van de achtergevel springt op de hoek de gevelwand terug, waarvoor een inpandig terras met vloer van rode en gele baksteen gelegd in geometrische patronen omlijst met gesinterde baksteen; het dak wordt gedragen door twee pijlers die aan de bovenzijde getrapt verbreden. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de indeling van de plattegrond, de houten paneeldeuren, de hoge houten lijsten, in de hal de groene tegellambrizering en de houten trap, in de centraal gelegen woonkamer het balkenplafond en de houten kasten aan weerszijden van de haard, in de studeerkamer het stucplafond, de schouw en het gietijzeren rooster, in de eetkamer het stucplafond en het gietijzeren rooster, op de eerste verdieping in de rechter slaapkamer het houten dressoir met aan weerszijden houten kasten.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een villa uit 1920 in de provincie Groningen in Engelse landhuisstijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de kwaliteit van de plattegrond

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- als goed voorbeeld van het oeuvre van architect A.R. Wittop Koning

- vanwege de opvallende en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische stedenbouwkundige waarde.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)