Inleiding

Het complex Doniastate omvat een VILLA, een KOETSHUIS, een KANTOOR en de bijbehorende PARK-ACHTIGE AANLEG. De villa en het koetshuis zijn omstreeks 1910 gebouwd door de toenmalige burgemeester van St. Nicolaasga. Nadien is het complex in handen gekomen van de familie De Jong, nazaten van Douwe Egberts. Het ontwerp van villa en koetshuis in Verniewingsstijl is vermoedelijk van H.H. Kramer. Het kantoor, thans gastenverblijf, is gebouwd in 1938 in Engelse Landhuisstijl in opdracht van familie De Jong.

Omschrijving

De villa, met voorgevel gericht op het zuid-oosten, wordt met de openbare weg verbonden door twee oprijlanen die samen een halve cirkel beschrijven. Aan de weg staan twee houten poorten, met op de pijlers 'donia' 'state'. Het koetshuis ligt, vanaf de weg gezien, aan de rechter oprijlaan. Het kantoor ligt noord-oostelijk van de villa en is daarmee door een tuinmuur verbonden. Achter de villa ligt een open tuingedeelte, bestaande uit een gazon en een rozentuin (waar niet veel van over is), met diverse schuurtjes die gezien hun geringe kwaliteit buiten de bescherming van rijkswege vallen. Achter dit gedeelte ligt de langgerekte PARKACHTIGE AANLEG. Het park is grotendeels beplant met beuken, afgewisseld met andere loofbomen en heeft een rechte greppelstructuur in zuid-oost/n-oord-westelijke richting. In het dichtst bij het huis gelegen gedeelte is een meanderende padenstructuur aangebracht met houten bruggetjes over de greppels.

De paden zijn verzonken met een mosrand als begrenzing. Halverwege het park wordt de padenstructuur rechtlijnig en evenwijdig aan de greppels met op de overgang, halverwege, en op het einde een dwarspad. Midden op de kruising tussen het middelste pad en het middelste dwarspad staat een beuk. Aan de noordoostelijke rand van het park loopt, over de volle lengte van het park, een door beuken geflankeerd pad. Het park is omgeven door open landerijen.

Waardering

Het complex DONIASTATE, bestaande uit VILLA, KOETSHUIS, KANTOOR en PARK-ACHTIGE AANLEG is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de architectuur- en tuinhistorische kwaliteiten van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen;