Langweer P 17
Bij De Rijlst 55, 8521 NJ te Sint Nicolaasga

Inleiding

Het KOETSHUIS uit omstreeks 1910 in Vernieuwingsstijl en vermoedelijk naar ontwerp van H.H. Kramer, is tegenwoordig gedeeltelijk in gebruik als woonhuis en gedeeltelijk als werkplaats. De verdieping is ingericht als woning met een entree aan de achterzijde. Hiervoor zijn aan de achterzijde in het dakvlak forse dakkapellen geplaatst. De voormalige stallen zijn in gebruik als werkplaats en middels een houten wand opgedeeld.

Omschrijving

Het gebouw heeft een gemetselde borstwering, uitgevoerd in rode baksteen en is daarboven bepleisterd. Het samengesteld dak is gedekt met een rood-oranje geglazuurde Romaanse pan.

Voorgevel: dubbele inrijdeuren met geprofileerde bovendorpel onder rollaag met daarboven concaaf lopend schoon metselwerk; dubbel twaalf-ruits venster onder halfrond bovenlicht; dakkapel onder zadeldak en met gepotdekselde houten borstwering; hijsbalk; aan weerszijden van de inrijdeuren drielichtsvenster met drie-ruits bovenlicht; gemetselde lekdorpel, segmentboog en metselwerk timpaan. De beide zijgevels zijn blind met in het dakvlak een dakkapel onder een plat dak.

Achtergevel: forse dakkapel; van links naar rechts, twee kleine vensters, toegangsdeur tot woning met twee flankerende vensters en meer-ruits bovenlichten, deuren naar de voormalige stallen en twee kleine vensters.

Het INTERIEUR bevat weinig bijzonderheden, de balken op sleutelstukken en klinkervloer van de stallen zijn nog origineel.

Waardering

Het koetshuis behorende bij Doniastate is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)