Inleiding

Het complex, bestaande uit een KAPEL en een PASTORIE en gesticht door de Evangelisatie Vereeniging 'Immanuel' te Oosterwolde en Fochteloo, is tegenwoordig eigendom van de Nederlands Hervormde gemeente. Het is in 1928 ontworpen door M.O. Meek in Interbellum-architectuur en uitgevoerd door de aannemers Gebr. K. en W. Ebbes uit Oosterwolde. Voor de kapel ligt aan de zuidzijde een plein. De kapel vertoont formeel enige verwantschap met het kerkje te Elsloo uit 1913 dat is gebouwd naar ontwerp van O.M. Meek, vader van voornoemde M.O. Meek. Aan de achterzijde is de consistoriekamer uitgebouwd met een hal en een verenigingslokaal, genaamd 'De Uitbouw': deze uitbouwen zijn van ondergeschikt belang voor de bescherming van rijkswege.

Waardering

Het complex, in 1928 in Oosterwolde gerealiseerd naar ontwerp van M.O. Meek, is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling in dit gebied, m.n. de ontwikkeling van de Hervormde kerk: in het bijzonder van de evangelisatiebeweging binnen de Hervormde kerk,

- vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege het materiaalgebruik en de detaillering,