Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514112
Complexnummer
514110 - Kerkcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82667/17
Kadastrale aanduiding
Oosterwolde A 5138
Prinsenstraat 7, 8431 LA te Oosterwolde

Omschrijving

Inleiding

De PASTORIE behorende bij de Hervormde kapel, de voormalige Evangelisatiekapel, is een eenvoudig woonhuis in Interbellum-architectuur, evenals de kapel. Het ontwerp uit 1928 is van de architect M.O. Meek uit Donkerbroek en het werk werd uitgevoerd door de Gebroeders K. en W. Ebbes uit Oosterwolde.

Omschrijving

De pastorie heeft een vrijwel vierkante plattegrond. Het pand is opgetrokken in één bouwlaag: de gevels hebben een spouwmuur; het opgaand muurwerk bestaat uit geelbruine bakstenen met een streklaag onder de dakvoet op een trasraam van roodbruine bakstenen dat wordt afgesloten door een streklaag. Alle vensters hebben een steile afzaat en een geknipte loodslab met het patroon van de versiering op de gootlijst. Het huis heeft een mansarde schilddak met twee schoorstenen op de top; het dak is belegd met zilverkleurige verbeterde Hollandse pannen en heeft een royaal overstek met een eenvoudig versierde gootlijst. Drie dakschilden hebben in het midden een contemporaine dakkapel onder een plat dak, met een drielichtvenster waarvan de roedeverdeling aan de noordzijde nog oorspronkelijk is.

Aan de oostgevel van het woonhuis is de toegang met een stoep, een inpandig portiekje met aan weerszijden een gemetselde balustrade, een bovenlicht boven het luifeltje en de oorspronkelijke voordeur. Rechts is een H-venster, links een ondiepe vierzijdige erker. De zuidgevel heeft twee H-vensters.

De westgevel heeft thans een glazen schuifpui en een betegeld terras. De helft van de gevel wordt oversneden door een contemporaine bijkeuken onder een plat dak; de raam- en deurindeling is gewijzigd. De krimp heeft een deur met zijlicht; daarnaast is een regenwaterput. De zij-ingang aan de noordzijde is dichtgemetseld. De noordgevel van het woonhuis heeft een H-venster, een kruisvenster en in het trasraam een provisiekelderraam.

Het INTERIEUR van het woonhuis heeft naast de structureel oorspronkelijke ruimte-indeling, oorspronkelijke interieuronderdelen zoals onder meer een kamer en suite met schuifdeuren en paneeldeuren.

Waardering

De pastorie uit 1928 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als exemplarisch voorbeeld van een eenvoudig woonhuis in Interbellum-architectuur,

- als essentieel en contemporain onderdeel van het complex waarmee het ook stilistisch een eenheid vormt,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van exterieur en interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514110. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden