Inleiding

De R.K. KERK, gewijd aan de H. Lambertus (1), met bijbehorend HEILIG HARTBEELD (2), in de kom van het kerkdorp Escharen. De kerk is in oorsprong een uit 1863 daterende neo-gotische eenbeukige kerk met een markante geveltoren, die het silhouet van Escharen beheerst. De architect is H.C. Dobbe.

De kerk werd in 1863-'64 door pastoor L. Verstraaten gebouwd ter plaatse van een oudere kerk (met toren uit 1809). In 1930 is de kerk met lage en smalle zijbeuken uitgebreid. Ten noorden van de toren is een kunststenen Heilig Hartbeeld geplaatst.

Waardering

Het complex van kerk en H. Hartbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de eenbeukige dorpspkerk. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Werten. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Escharen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.