514128 - Burg. de Bourbonlaan
Burgem.de Bourbonplein 2, 5364 PT te Escharen

Inleiding

De R.K. KERK, gewijd aan de H.Lambertus, is in haar oorspronkelijke opzet een georiënteerde eenbeukige, neo-gotische kerk met geveltoren uit 1863, van de architect H.C. Dobbe. In 1930 is de kerk aan de noordelijke zijde met een zijbeuk en een transeptarm uitgebreid.

Beschrijving Het kerkgebouw had oorspronkelijk een rechthoekige plattegrond met een schip van vier traveeën, waaraan via twee smallere koortraveeën een driezijdig gesloten apsis is gekoppeld. De kerk wordt gedekt door zadeldaken met geschubde leien in Maasdekking. Aan de zuidelijke zijde van de kerk is de oude situatie nog zichtbaar. In de sobere handvorm bakstenen gevels, geschoord door steunberen, is per travee een spitsbogig venster met dubbele lancet en rozet aangebracht. Tegen de derde travee staat een uitgemetselde biechtstoel. In de koortraveeën en apsis bestaan de hoge lancetvensters uit een dubbele lancet met zeslobbige rozet. Aan de westelijke zijde staat een aangebouwde geveltoren van drie geledingen. Deze bestaat uit drie geledingen. De eerste twee geledingen bestaan uit het portaal met spitsbogig timpaan en een hoog venster met een tracering van drie lancetten, bekroond door drie vierpasrozetten. Boven de gekoppelde galmgaten met deelkolom en twaalflobbige rozet verheft zich een ingesnoerde achtkantige spits met uurwerk. In de westelijke façade zijn een zestal hard- en zandstenen gevelstenen ingemetseld. Boven het portaal is aan de linkerzijde een steen geplaatst, met een schild waarop de tekst: "S P Q E". Aan de rechterzijde een identieke steen met in de Franse taal een opsomming van de deugden. Links en rechts van de toren zijn twee maal twee stenen ingemetseld, waarvan alleen de laagste aan de noordelijke zijde leesbaar is: "Proto + Petra / Viro-Nobilissimo / Henrico-de-la-Geneste / protonotario-apostolico / + posita +". In 1930 is aan de noordelijke zijde over drie vakken van het schip een lage zijbeuk onder lessenaardak, met eenvoudige spitsbogige vensters aangebouwd. Tegen de vierde travee verrees toen een transeptarm met uitgebouwde biechtstoelen en eenlaags aangrenzend stookhok. In het transept enkele spitsboogvensters met samengestelde ezelsrugboogtracering. Tegen de oostelijke zijde van deze transeptarm werd tegelijkertijd een kapel met halfronde sluiting gebouwd. Aan de westelijke zijde werd de zijbeuk eveneens halfrond gesloten, zodat ook hier een kapelruimte ontstond. Door deze ingrepen kreeg het gebouw een asymmetrische plattegrond. In de kerk op de orgelgalerij een viervoets orgel, oorspronkelijk in de balustrade geplaatst, mogelijk uit 1759. Het is hier geplaatst in 1843 door F.C. Smits. Het instrument bevat ouder pijpwerk dan 1759 en kan in dat laatste jaar vervaardigd zijn door de Gemertse orgelmaker Paules van Yesdonk.

Vijfdelig front met midden- en zijtorens. Op de torens en tegen de kas beeldhouwwerk van de Udense beeldhouwer Petrus Verhoeven.

Waardering

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de eenbeukige dorspkerk. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Werten. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Escharen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Architect onbekend