Inleiding

Complex van HERENHUIS met KOETSHUIS in 1886 verbouwd, uitgevoerd in neo-renaissancestijl, gelegen aan de Bemuurde Weerd, en een koetshuis met bovenwoning en stal, gelegen aan de Gruttersdijk, uitgevoerd in overgangsarchitectuur met invloeden van neo-renaissance en Chaletstijl.

Omschrijving

Complex gelegen op één perceel met woning aan de Weerdzijde en koetshuis met bovenwoning en stalling aan de achterzijde, de Gruttersdijk. Beide opgetrokken met in de gevels duidelijke neo-renaissance elementen met baksteengevels met decoratie, ondermeer met gekleurde baksteen en natuursteen. Het herenhuis heeft twee bouwlagen met pannen dak, het koetshuis met bovenwoning en stalling respectievelijk twee en één bouwlaag met kappen met Chaletstijl onderdelen.

Waardering

Complex Herenhuis met Koetshuis, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zorgvuldig vormgegeven en in diverse materialen uitgevoerd herenhuis met koetshuis in overwegend neo-renaissancestijl, uit derde kwart 19de eeuw. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan de Bemuurde Weerd en de Gruttersdijk geklemd tussen twee waterlopen.