Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514210
Complexnummer
514208 - Bemuurde Weerd O.Z. 19
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82617/91
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Lauwerecht C 8975
Bemuurde Weerd O.Z. 19 BS, 3514 AN te Utrecht
Bemuurde Weerd O.Z. 19, 3514 AN te Utrecht

Omschrijving

Omschrijving

In oorsprong ouder pand, in 1886 verbouwd tot HERENHUIS in neo-renaissancestijl, gelegen aan de Bemuurde Weerd, op rechthoekige plattegrond en met twee bouwlagen onder afgeplat schilddak loodrecht op de rooilijn. Vier traveeën brede bakstenen gevel op hardstenen plint, waarvan links twee traveeën uitgevoerd als risaliet met topgevel, met daarin twee oorspronkelijke paneeldeuren. Boven de deuren een houten erker met breed overstek, rustend op uit de waterlijst voortkomende balkonplaat op bewerkte consoles. Dit geveldeel, eindigend als topgevel, bekroond met in kunststeen uitgevoerde allegorische voorstelling van de Nijverheid, geflankeerd door rolwerk onder een driehoekig fronton en bekroond door een obelisk, bevat een stolpraam. Eveneens obelisken op schouders van de topgevel. Schuifvensters in terugliggend bouwdeel rechts, met op de verdieping tudorbogen. De vensteropeningen begane gronds zijn voorzien van korfbogen. Ter hoogte van het kalf en bovendorpel van de vensters rijgen spekbanden de vensters aaneen. De hoeken van neggen en verspringende bouwdelen worden gemarkeerd door hoekblokken in natuursteen. Alleen op de verdieping komt in de bovenlichten van de vensters nog glas in loodramen voor. Siersmeedwerk in de vorm van dakhekken en muurankers.

Interieur met waardevolle onderdelen, ondermeer diverse stucplafonds en een rijk gedecoreerd trappenhuis met stucwerk en decoratieve smeedijzeren trapleuning.

Waardering

Herenhuis, interieur en exterieur van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een fraai gedetailleerd woonhuis in Overgangarchitectuur met duidelijke neo-renaissance invloed. Van stedenbouwkundige waarde vanwege zijn ligging aan de Vecht.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514208. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Handelskantoor

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1886
1886
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver