Inleiding

Vrijstaande VILLA met KOETSHUIS (ook wel aangeduid als "schuur"), gelegen aan de zuidzijde van de Amersfoortseweg nabij de kruising met de toegangslaan tot Paleis Het Loo. Het pand is gebouwd in 1906 als dienstwoning voor de opperhoutvester van Het Loo. Hier kwamen de bosarbeiders hun loon halen. De woning is opgetrokken in chaletstijl met interieuronderdelen in strakke Art Nouveau. De grote schuur heeft een in stijl aangepast exterieur en een traditionele hoofdvorm. De schuur ligt op een afstand van ca. 100 meter westelijk van het hoofdgebouw. Beide gebouwen zijn in een ruimte tuin gesitueerd, waarvan de aanleg verder niet onder de bescherming valt.

Vrijstaande VILLA met KOETSHUIS uit 1906 in chaletstijl.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard gebleven complex met villa, gebouwd in een door de Chaletstijl beïnvloede bouwstijl. Het ensemble valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het geavanceerde materiaalgebruik en de rijke ornamentiek, zowel binnen als buiten.

- Van stedenbouwkundige waarde door de situering op de kruising met de Loolaan en de laan naar Paleis Het Loo. Bovendien vanwege de situering aan de Amersfoortseweg, die in dit deel nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen bezit, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen. Het huis en het bijgebouw vormen een zeer karakteristiek ensemble.

- Van cultuurhistorische waarde door de oorspronkelijke functie als woonhuis voor de opperhoutvester van Paleis Het Loo en als uitgiftepunt voor de salarissen van de bosarbeiders. De gebouwen behoren tot de omvangrijke hoeveelheid dienstwoningen die rond dit Paleis zijn gebouwd.