514480 - Villacomplex
Hoog Soeren R 4938
Bij Amersfoortseweg 1, 7313 AA te Apeldoorn

Inleiding

Vrijstaand KOETSHUIS ook wel aangeduid als "schuur", gelegen aan de zuidzijde van de Amersfoortseweg nabij de kruising met de toegangslaan tot Paleis Het Loo. Het object is gebouwd in 1906 als bijgebouw bij de dienstwoning voor de opperhoutvester van Het Loo. Het gebouw is in een traditionele vorm gebouwd en sluit in materiaalgebruik aan bij het hoofdgebouw.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen KOETSHUIS is opgetrokken op rechthoekige grondslag, met een uitbouw tegen de rechter zijgevel, en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde tuiles du Nord gedekt dak met aan de voorzijde een wolfeind en aan de achterzijde een schild. Het rechter dakvlak is doorgetrokken over de uitbouw. De gevels zijn, op een plint, speklagen en ontlastingsbogen na, geheel gepleisterd en wit geschilderd.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft in het midden een dubbele deur, elk met een 3-ruits glaspaneel. Links en rechts een getoogd 12-ruits gietijzeren venster. Deuren en vensters worden ontlast door een segmentboog, bij de vensters steens, bij de deuren anderhalf steens. De verdieping heeft een hooiluik. De voorgevel van de uitbouw heeft een meerruits halfrond gietijzeren stalraam. De LINKER ZIJGEVEL is blind.

De ACHTERGEVEL heeft in het midden een deur met bovenlicht en links daarvan een meerruits halfrond gietijzeren stalraam. De RECHTER ZIJGEVEL bevat in de uitbouw een deurpartij.

Vrijstaand KOETSHUIS uit 1906.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een bijgebouw bij een grote vrijstaande villa. Het gebouw sluit in detaillering aan bij de onder invloed van de Chaletstijl vormgegeven gevels van het hoofdgebouw, maar heeft een meer traditioneel uiterlijk. Samen met de villa vormt dit bijgebouw een belangrijk ensemble.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering op de kruising met de Loolaan en de laan naar Paleis Het Loo. Bovendien vanwege de situering aan de Amersfoortseweg, die in dit deel nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen bezit, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als functioneel gebouw bij de voormalige dienstwoning van de opperhoutvester van het Paleis Het Loo. Het complex vormt een onderdeel van het omvangrijke aantal dienstwoningen bij het paleis.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G)