Inleiding complex

Het boerderijcomplex Paddenburg bestaande uit een dwarshuisboerderij in neorenaissancetrant en een ronde veestal is gelegen aan de Rijksstraatweg te Baambrugge. Het complex is mogelijk gebouwd op het terrein van de voormalige buitenplaats Paddenburg of een oudere boerderij met die naam. Op de boerderij staat het bouwjaar 1909 in jaartalankers vermeld. De ronde veestal dateert uit dezelfde tijd. De eerste steen, rechts van de ingang aan de voorzijde, werd in oktober 1908 gelegd door K.H. Coers. Rond de boerderij ligt een grote siertuin met een gazon en enkele solitairbomen. Aan de straatzijde bevindt zich rechts en links een toegangshek. Op de gemetselde hekpalen van het linker toegangshek staat de naam Paddenburg vermeld. Voor de boerderij langs loopt evenwijdig aan de Rijksstraatweg een smalle sloot, waaraan een eenvoudige houten boenstoep is gelegen. De ronde veestal staat achter de boerderij op de grens met de weilanden.

Het aan de Rijksstraatweg gelegen BOERDERIJCOMPLEX omvat de volgende twee complexonderdelen:

1. dwarshuisboerderij

2. ronde veestal

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een uit het eerste decennium, van de 20ste eeuw daterend agrarisch bedrijf, voorts is het waardevol vanwege de gaafheid van het geheel en de afzonderlijke complexonderdelen. Tevens is het van ensemblewaarde als onderdeel van de bebouwing langs de Rijksstraatweg.