Baambrugge A 3548
Bij Rijksstraatweg 87, 1396 JG te Baambrugge

Omschrijving

Achter de boerderij staat op de grens met de weilanden een ronde VEESTAL onder een rietgedekt tentdak uit 1908. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in halfsteen verband. De veestal heeft aan de voor- en achterzijde een dubbele deur en aan de zijkanten een enkele deur. Hier tussenin zijn rechthoekige tweeruits stalvensters geplaatst. Rechts van de dubbele deur aan de voorzijde (westzijde) is de eerste steen aangebracht. In de stal bevindt zich in het midden een ronde voerdeel waaromheen zo'n twintig koeien kunnen staan. Rondom loopt een mestgoot.

Waardering

De veestal van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam en vroeg voorbeeld van een ronde veestal met centrale voerdeel, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering. Tevens is de stal van ensemblewaarde in samenhang met de boerderij.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal Ronde Veestal