COMPLEXOMSCHRIJVING

Complex van het voormalig Provinciaal Energiebedrijf Noord-Holland (PEN-complex), bestaande uit een hoofdgebouw en twee kleine bijgebouwen. Het complex, gebouwd in 1935 naar ontwerp van architect R.H.T. Zwiers, is opgetrokken in een betonskelet en afgewerkt in een traditionalistische bouwtrant met kenmerken van de Delfste School. Het (voormalige) kantoorgebouw met bijgebouwen wordt gekenmerkt door een helder, sober architectonisch ontwerp, uitgevoerd in duurzame (en heden ten dage kostbare) bouwmaterialen, waaronder grote hoeveelheden brons.

COMPLEXWAARDERING

Het PEN-complex is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische en typolgische waarden, als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voorbeeld van een uit de jaren '30 van de 20ste eeuw daterend groot kantoorgebouw met twee bijgebouwen, opgetrokken in een betonskelet en afgewerkt in een traditionalistische bouwtrant met kenmerken van de Delfste School. Tevens vormt het PEN-complex een karakteristiek onderdeel van het oeuvre van architect R.H.T. Zwiers.