Inleiding

Markant nabij een brug aan het Oranjekanaal gelegen authentiek en gaaf gebleven BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit een traditionele Drentse BOERDERIJ van het hallenhuis type uit 1863 met waardevolle interieuronderdelen, een jongere traditionele HOUTEN SCHUUR, vermoedelijk uit de jaren 1920-1930 en het bijbehorende traditioneel ingerichte ERF met keienbestrating (flinten), welwaterput, boomgaard, boerentuin en ganzenweide. Getuige de gedenksteentjes aan weerszijden van de voordeur is de in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant opgetrokken boerderij in 1863 gesticht door T. Horring en H. Sikken. In de jaren 1920-1930 is, met behoud van de oorspronkelijke indeling, het interieur enigszins gemoderniseerd. Mogelijk is toen ook de bijschuur gebouwd en de koestal aan de westzijde ongeveer 11/2 meter verbreed.

Waardering

Boerderijcomplex, bestaande uit boerderij, schuur en traditioneel ingericht erf van algemeen belang vanwege cultuur-, en architectuur- en tuinhistorische waarde:

- wegens de ouderdom;

- als kenmerkend midden-19de-eeuws Drents boerderijcomplex;

- wegens de Ambachtelijk-traditionele vormgeving;

- wegens de aanwezigheid van enkele waardevolle interieuronderdelen;

- wegens de vrij hoge mate van gaafheid en oorspronkelijkheid van het complex als geheel en van de afzonderlijke onderdelen;

- wegens de sterke visuele relatie tussen de verschillende onderdelen;

- wegens de markante ligging aan het Oranjekanaal.