Inleiding.

De KORTGEVELBOERDERIJ (1) met SCHUUR annex VARKENSSTAL (2) 'De Geldersche Hoeve' dateert uit omstreeks 1910 en werd gebouwd door Gelderse migranten. Het pand staat in globaal oost-westelijke richting, parallel aan de Aa of Goorloop, op de oeverwal bij de ontginningsgronden in het beekdal. De boerderij staat haaks op de sinds de laatste ruilverkaveling doodlopende ontsluitingsweg. Thans fungeert het pand als woonhuis.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere aan stedelijke voorbeelden ontleende ornamentiek. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een gave ontginningsboerderij uit het interbellum zeldzaam.