Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514898
Complexnummer
514896 - Geldersche Hoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82681/134
Kadastrale aanduiding
Bladel K 127
Bij Akkerweg 4, 5531 NT te Bladel

Omschrijving

Inleiding.

Aan de zuidoostelijke zijde van de kortgevelboerderij "De Geldersche Hoeve' staat,met de nokas parallel aan de boerderij, een SCHUUR annex VARKENSSTAL, daterende uit omstreeks 1910.

Omschrijving.

De eenlaags schuur heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. De bakstenen gevels zijn voorzien van zware smeedijzeren steekankers. In de oostelijke zijde van de noordelijke gevel bevindt zich een paar hoge, opgeklampte, tweedelige deeldeuren. De bovenste geven toegang tot de taszolder, de onderste tot de schuur. In de gevel verder enkele opgeklampte varkenspoortjes.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het interbellum. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een gave ontginningsboerderij uit het interbellum zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514896. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkenshok Schuur anex varkenshok

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1915
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing