Inleiding.

Aan de westelijke zijde van de kom van Netersel staat, aan de noordelijke zijde van de Latestraat, de LANGGEVELBOERDERIJ (1) Latestraat 11. De boerderij staat met de nokas vrijwel parallel aan de straat en wordt daarvan gescheiden door een onverhard erf. Het karschop staat westelijk van het woonhuis, dichter bij de openbare weg. Het complex, dat thans in gebruik is als woonhuis, dateert uit omstreeks 1875.

In het tweede kwart van de twintigste eeuw is het bedrijfsgedeelte aan de achterzijde met een smalle uitbouw uitgebreid.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in de late 19de eeuw. Architectuur- en bouwhistorisch is het van belang vanwege de sobere vormentaal en de bouwgeschiedenis, die de materialisatie is van de ontwikkeling van de landbouw sinds de 19de eeuw. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en de samenhang tussen hoofd- en bijgebouwen en erf die een goed beeld geven van een eenvoudige meerledige boerderij. Het geheel is gaaf en als zodanig zeldzaam.