Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514900
Complexnummer
514899 - Boerderij Complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82895/113
Kadastrale aanduiding
Bladel L 309
Bladel L 335
Latestraat 11, 5534 AM te Netersel

Omschrijving

Inleiding.

De LANGGEVELBOERDERIJ Latestraat 11 dateert uit omstreeks 1875 en is gelegen aan de rand van de oude akkerbodems ten westen van Netersel. Het pand ligt op korte afstand van de openbare weg. De nokrichting is globaal parallel aan de straat.

Beschrijving.

De eenlaags boerderij heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een rieten wolfdak met aan de voorzijde oud Hollandse pannen en aan de achterzijde Mulden pannen. Aan de voet oud Hollandse pannen. De bakstenen gevel heeft een gepleisterde plint. De zuidelijke straatgevel is, op het linkerdeel met de deeldeuren na, voorzien van een tandlijst. Aan de oostelijke zijde bevindt zich het woonhuis, dat in de straatgevel is voorzien van een niet opgeklampte voordeur met geometrisch ingedeeld bovenlicht, aan beide zijden geflankeerd door een twintigruits schuifvenster met opgeklampte luiken. In de noordelijke zijgevel, met steigergaten, is een vierruits openslaand venster aangebracht. In de achtergevel duidt de plaats van een keldervenster met diefijzers en een tweetal bovenliggende zesruits schuifvenster op de plaats van kelder en opkamer.

Het bedrijfsgedeelte is via een brede opgeklampte inrijpoort onder eiken latei en, links daarvan, een paar opgeklampte deeldeuren in de voorgevel, toegankelijk. In de westelijke zijgevel, bevinden zich 3 stalramen en een raam (op de plaats van een hooiluik). De achtergevel heeft over de volle lengte van het bedrijfsdeel een ondiepe uitbouw onder lessenaardak. Deze dateert waar- schijnlijk uit omstreeks 1930. De kopse gevel van de uitbouw, aan de zijde van het woonhuis, is voorzien van een deur met 6 ruitjes en, noordelijk daarvan, een plee. Op het dak van de uitbouw een kleine schoorsteen. In de zuidwestelijke hoek van het achtererf staat een kleine eenlaags schuur met een rechthoekige plattegrond, met riet beschoten wanden en een lessenaardak met verbeterde Hollandse pannen. Voor het woonhuis een betegelde stoep. De rode tegels zijn enige jaren geleden vervangen door stoeptegels over de gehele lengte van de voorgevel. Van de erfbeplanting worden genoemd twee knotlinden voor het woonhuis, een (wal)noot aan de oostgevel en een rij haagbeuken langs de westelijke erfafscheiding.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in de late 19de eeuw. Architectuur- en bouwhistorisch is het van belang vanwege de sobere vormentaal en de bouwgeschiedenis, die de materialisatie is van de ontwikkeling van de landbouw sinds de 19de eeuw. Het geheel is belangrijk vanwege de gaaf- heid van het ex- en interieur en de samenhang tussen hoofd- en bijgebouwen die een goed beeld geven van een eenvoudige meerledige boerderij. Het geheel is gaaf en als zodanig zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514899. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing