Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514900
Complexnummer: 
514899 - Boerderij Complex Latestraat 11
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
9 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
15886/11
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bladel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Netersel
X-Y coördinaat: 
142187 - 379240

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

De LANGGEVELBOERDERIJ Latestraat 11 dateert uit omstreeks 1875 en is gelegen aan de rand van de oude akkerbodems ten westen van Netersel. Het pand ligt op korte afstand van de openbare weg. De nokrichting is globaal parallel aan de straat.

Beschrijving.

De eenlaags boerderij heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een rieten wolfdak met aan de voorzijde oud Hollandse pannen en aan de achterzijde Mulden pannen. Aan de voet oud Hollandse pannen. De bakstenen gevel heeft een gepleisterde plint. De zuidelijke straatgevel is, op het linkerdeel met de deeldeuren na, voorzien van een tandlijst. Aan de oostelijke zijde bevindt zich het woonhuis, dat in de straatgevel is voorzien van een niet opgeklampte voordeur met geometrisch ingedeeld bovenlicht, aan beide zijden geflankeerd door een twintigruits schuifvenster met opgeklampte luiken. In de noordelijke zijgevel, met steigergaten, is een vierruits openslaand venster aangebracht. In de achtergevel duidt de plaats van een keldervenster met diefijzers en een tweetal bovenliggende zesruits schuifvenster op de plaats van kelder en opkamer.

Het bedrijfsgedeelte is via een brede opgeklampte inrijpoort onder eiken latei en, links daarvan, een paar opgeklampte deeldeuren in de voorgevel, toegankelijk. In de westelijke zijgevel, bevinden zich 3 stalramen en een raam (op de plaats van een hooiluik). De achtergevel heeft over de volle lengte van het bedrijfsdeel een ondiepe uitbouw onder lessenaardak. Deze dateert waar- schijnlijk uit omstreeks 1930. De kopse gevel van de uitbouw, aan de zijde van het woonhuis, is voorzien van een deur met 6 ruitjes en, noordelijk daarvan, een plee. Op het dak van de uitbouw een kleine schoorsteen. In de zuidwestelijke hoek van het achtererf staat een kleine eenlaags schuur met een rechthoekige plattegrond, met riet beschoten wanden en een lessenaardak met verbeterde Hollandse pannen. Voor het woonhuis een betegelde stoep. De rode tegels zijn enige jaren geleden vervangen door stoeptegels over de gehele lengte van de voorgevel. Van de erfbeplanting worden genoemd twee knotlinden voor het woonhuis, een (wal)noot aan de oostgevel en een rij haagbeuken langs de westelijke erfafscheiding.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in de late 19de eeuw. Architectuur- en bouwhistorisch is het van belang vanwege de sobere vormentaal en de bouwgeschiedenis, die de materialisatie is van de ontwikkeling van de landbouw sinds de 19de eeuw. Het geheel is belangrijk vanwege de gaaf- heid van het ex- en interieur en de samenhang tussen hoofd- en bijgebouwen die een goed beeld geven van een eenvoudige meerledige boerderij. Het geheel is gaaf en als zodanig zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLatestraat115534 AMNetersel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BladelL335
BladelL309

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Langhuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751900globaalvervaardiging