Inleiding

Complex bestaande uit de Nederlands Hervormde KERK (1) en het bijbehorende HEKWERK (2). Deze zijn tussen 1930 en 1932 gebouwd in een strakke, geometrische, late variant van de Amsterdamse School naar ontwerp van de Amsterdamse architect F.B. Jantzen. Jantzen heeft eveneens het ontwerp gemaakt voor het terrein rondom de kerk.

Het idee om een tweede Nederlands Hervormde kerk te bouwen ontstond in 1925 als gevolg van de dorpsuitbreiding en de bevolkingsgroei, die na 1900 in Oegstgeest plaatsvond. De benodigde gelden voor de bouw van de kerk werden onder meer bijeengebracht door de "Vereeniging tot het bouwen eener tweede kerk der Nederlands Hervormde Gemeente te Oegstgeest".

Op 17 maart 1932 vond de ingebruikname van de kerk plaats, die de naam Pauluskerk meekreeg. De bouwpastoor was de predikant Ds. T.J. Jansen Schoonhoven.

Doordat Jantzen alle meubels, lichtarmaturen, het gebrandschilderde glas, het doopvont, het orgelfront en zelfs de collectezakjes ontwierp, is een grote eenheid in stijl ontstaan. De glas-in-loodramen bevatten voorstellingen uit het leven van Paulus.

In 1958 heeft het architectenbureau Dekker en Van der Sterre een verbouwing uitgevoerd, waarbij het consistoriegedeelte een nieuwe indeling heeft gekregen. Aan de buitenzijde van de kerk zijn de lantaarns, die op de muurtjes naast de ingang stonden, verdwenen. Aan de zuidkant van de kerk is langs de trap die naar het souterrain leidt, een nieuw muurtje gemetseld.

Onder andere de volgende interieuronderdelen zijn voor de bescherming van belang: de glas-in-loodramen, de lichtarmaturen, het orgel, het doopvont, de preekstoel, de laatste avondmaaltafel, de lambrizering en de banken.

Omschrijving

De kerk staat aan de westkant van de Warmonderweg, met de voorgevel naar de weg gericht. Het koor van de kerk is georiënteerd op het noord-westen. De aanleg bestaat uit grindpaden, grasstroken, borders met struiken, bomen en een waterpartij. De waterpartij is voorzien van bakstenen kaden, muurtjes en een terras. De begrenzing van deze aanleg wordt aan de zuid- en westzijde gevormd door genoemde waterpartij en aan de noordzijde door een woonhuis. Langs de weg wordt het terrein afgebakend door het hekwerk.

Waardering

De Nederlands Hervormde kerk met hekwerk is van algemeen cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling van het Nederlands Hervormde geloof in de jaren '20 van de 20ste eeuw.

De Nederlands Hervormde kerk met hekwerk is van algemeen architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een kerk met hek gebouwd in een strakke, geometrische en late variant van de Amsterdamse School, als gaaf en representatief voorbeeld uit het oeuvre van de architect F.B. Jantzen, en vanwege de hoge mate van eenheid in stijl van het ontwerp.

De Nederlands Hervormde kerk met hekwerk heeft ensemblewaarden door de beeldbepalende situering langs de Warmonderweg.

De Nederlands Hervormde kerk met hekwerk is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik van zowel het in- als exterieur.