Inleiding

Het kerkelijk complex van de Dekanale rooms-katholieke parochiekerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart en Sint Joseph met bijbehorende pastorie is in 1924-1925 gebouwd als de Sint Jozefskerk (Josephkerk), in opdracht van de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart-parochie (bouwpastoor Leusen). De eerste buiten de singels gebouwde kerk was oorspronkelijk de dependance van de inmiddels afgebroken kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (ook bekend als de Mon Père-kerk en de Zon, ontwerp Th. Molkenboer) van de Franse Ongeschoeide Carmelieten in de Haarlemmerstraat, die te klein was geworden door het groeiende aantal parochianen. De in het begin van de twintgste eeuw opgerichte St. Josephparochie was oorspronkelijk een afsplitsing van de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart parochie. Toen de parochies van Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart en St. Joseph in 1934 werden samengevoegd kreeg de kerk de huidige, samengestelde naam. Bouwmeesters van zowel de kerk met klokketoren als de bijbehorende pastorie waren de architecten Leo van der Laan en diens zoon Jan. Het uit 1923 daterende ontwerp werd uitgevoerd door het Leidse aannemersbedrijf Bik en Breedeveld. De kerk is gebouwd in een typische, aan de Nieuwe Haagse School verwante, expressionistische bouwstijl en is van het type basiliek. Het voor een belangrijk deel nog in oorspronkelijke staat verkerende kerkinterieur is onder meer voorzien van een in 1931 door Alexander Petrus Asperslagh ontworpen en aangebrachte muurschildering, en zestien kruiswegstaties van Wijnand Geraets uit 1943. Zowel exterieur als interieur van kerk, alsmede de oorspronkelijke bakstenen erfscheiding vallen onder de bescherming van rijkswege. Het complex is gesitueerd aan het water van de voormalige vestingsgracht.

Omschrijving

Complex van een kerkgebouw met een er aan vastgebouwde pastorie. Beide complexonderdelen zijn opgetrokken in schone baksteen en staan onder met leien (maasdekking) gedekte kappen. Voor de constructie van het kerkgebouw is tevens gebruik gemaakt van gewapend beton.

Waardering

Het kerkelijk complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de aan de geestelijke ontwikkeling in Nederland gerelateerde kerkebouw alsmede wegens de kwaliteiten van het ontwerp van zowel de hoofdvorm als van de details. Vanwege de sterke visuele en functionele relatie tussen het kerkgebouw en de pastorie is er tevens sprake van ensemblewaarde. Het complex ontleent zijn waarde bovendien aan de gaafheid en de herkenbaarheid van ex- en interieur.