Inleiding

Het HOOFDGEBOUW, twee POORTGEBOUWEN, de VILLA en bijbehorend KOETSHUIS zijn de resterende onderdelen van het grote academisch ziekenhuiscomplex. De villa heeft gefunctioneerd als directeurswoning bij het complex. Het hoofdgebouw - waarvan de eerste fase in de periode 1914-1921 ontworpen is door J.M. de Groot en de tweede fase in 1922-1925 ontworpen door G. Westerhout - is tot stand gekomen in 1925-29; de poortgebouwen uitgevoerd in een zakelijk expressionistische bouwstijl dateren eveneens omstreeks deze tijd; villa in neo-Franse renaissancestijl en koetshuis in chaletstijl zijn van oudere datum, te weten 1886 en zijn nadien onderdeel van het ziekenhuiscomplex geworden.

Omschrijving

De complexonderdelen zijn gelegen aan de Rijnsburgerweg. De villa en het koetshuis staan in een tuin, met een smalle strook groen langs de Rijnsburgerweg. De voorgevel (oost) van het huis ligt aan de Rijnsburgerweg. Noordwestelijk van het huis staat het koetshuis.

Waardering

Het hoofdgebouw en bijbehorende poortgebouwen, villa met bijbehorend koetshuis zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als belangrijke restanten van het uitgebreide academisch ziekenhuiscomplex en de betekenis van het complex in de ontwikkeling van de gezondheidszorg, uitgevoerd in verschillende voor de tijd van ontstaan typerende bouwstijlen. De villa en het koetshuis zijn tevens van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens de rol die de villa als direkteurswoning heeft gespeeld in de geschiedenis van het academisch ziekenhuiscomplex en wegens de toegepaste bouwstijlen. Het complex is stedebouwkundig gezien van belang dankzij de beeldbepalende ligging aan de Rijnsburgerweg. Het exterieur van de villa en het koetshuis zijn zeer gaaf. Van de villa zijn essentiële interieuronderdelen bewaard gebleven.