515061 - Ziekenhuiscomplex
Bij Rijnsburgerweg 4, 2333 AA te Leiden

KOETSHUIS behorend bij de villa uit 1886 en opgetrokken in Chaletstijl.

Omschrijving

Het koetshuis is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag onder een schilddak met een sterke zeeg. De gepleisterde plint is afgebiesd met groen geglazuurde keramische tegels, de bovenste helft van de gevels is gepleisterd in houten vakwerk. Het dak steekt over op korbelen en is gedekt met rode geglazuurde tuile-du-Nordpannen. Bolvormige pironnen op de nokeinden en een kleine dakkapel boven de westgevel. In de voorgevel (zuid) is in het midden een smal geveldeel hoger opgetrokken. Het bovenste deel, dat door de goot steekt, is voorzien van een opgeklampt (hooi)luik. Zowel dit deel als de dakkapel worden afgedekt door een zadeldakje met windveren en een sierspant. De rechtgesloten schuifvensters hebben bovenlichten met roeden en gepleisterde waterdorpels. De eveneens rechtgesloten opgeklampte deuren zijn voorzien van kleine ruitjes. De voorgevel wordt geleed door twee deuren met bovenlichten aan weerszijden van een venster met bovenlicht, waarboven zich het (hooi)luik bevindt. In de linker zijgevel (west) twee inrijdeuren, in de rechter zijgevel (oost) twee vensters.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens functie en Chaletstijl. Voorts heeft het koetshuis ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel behorende bij de villa. Het exterieur van het koetshuis is zeer gaaf.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)