Inleiding

Het COMPLEX van de voormalige Roomskatholieke LAGERE SCHOOL aan de Midstrjitte 45 bestaat uit het SCHOOLGEBOUW en de MUUR met TOEGANGS-HEK. Het complex is in 1923 gebouwd in een "vernieuwende" stijl die een aantal kenmerken heeft van de Amsterdamse School, met name qua materiaalgebruik en bouwvormen. De gevelsteen in de voorgevel van het schoolgebouw vermeldt: "Me posuit G.V.ROGGEN Parochus MCMXXIII die IX apr.". Het complex bevindt zich aan de noordzijde van het dorp tussen de Midstrjitte en de Iewal, op een rechthoekig terrein dat ingesloten is tussen de percelen Iewal 10 en Midstrjitte 47, 49 en 53. De school is naar het westen gericht en bereikbaar via een steeg die, vanaf een strak vormgegeven poortjesachtig toegangshek, in oostelijke richting loopt tussen de percelen Midstrjitte 49 en 53, tot aan het pleintje vóór de school. De steeg en het pleintje worden omsloten door het genoemde hek en de muur, die tot aan Iewal loopt. Aan de achterkant grenst de school aan de percelen Iewal nr. 10 en nr. 12. (Het pand aan de Iewal 10 is waarschijnlijk als schoolmeesterswoning in gebruik geweest voor een ouder schoolgebouw op deze plek.) De school is nu in gebruik als peuterspeelzaal.

Waardering

Het complex van de voormalige Roomskatholieke Lagere School aan de Midstrjitte 45 te Woudsend, bestaande uit het schoolgebouw en de muur met toegangshek, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een maatschappelijke ontwikkeling;

- vanwege de toegepaste Amsterdamse school-stijlkenmerken, die het complex tot een bijzondere verschijning maken binnen een in architectonisch opzicht vrij traditioneel dorpsbeeld;

- vanwege de esthetische en architectonische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek van de samenstellende onderdelen;