515158 - Schoolcomplex
Woudsend A 3294
Bij Midstrjitte 45, 8551 PH te Woudsend

Inleiding

De MUUR met TOEGANGSHEK die behoren bij de voormalige Roomskatholieke Lagere School, ligt aan de Midstrjitte, tussen nrs. 49 en 53. Het "poortjesachtige" hek geeft toegang tot de steeg die naar de ingang van de school leidt. De muur flankeert de steeg en omsluit vervolgens het schoolplein. Ten oosten van het schoolperceel sluit de muur aan op het perceel Iewal 10. Muur en toegangshek zijn tegelijk met het schoolgebouw ontworpen (1923) en zijn uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School. Zij verkeren nog in originele staat.

Omschrijving

De muur en het toegangshek zijn in bruine baksteen opgetrokken. Het metselwerk wordt onder meer verlevendigd door een bijzonder metselverband, door het uitspringen van de muur in pilasterachtige delen die rusten op een even uitstekend gemetseld basement. Het toegangshek bestaat uit een onderste smeedijzeren deel met eenvoudige dunne spijlen. Aan de Midstrjitte wordt het hek aan de boven- en zijkanten versierd door een poortachtige gemetselde omlijsting in dezelfde bruine baksteen.

Waardering

De muur met toegangshek, behorend bij het complex van de voormalige Roomskatholieke Lagere School aan de Midstrjitte 45 te Woudsend, zijn van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege het sobere, maar esthetisch kwalitatief goed ontwerp;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de gaafheid;

- in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de omgeving.