Inleiding

Complex bestaande uit een WOONHUIS met BIJGEBOUW en een HEKWERK met MUUR. Het geheel is gebouwd in 1868, in Eclectische stijl voor de familie Van Popta, getuige de twee gevelsteentjes in de achtergevel van het hoofdgebouw zijn geplaatst, en volgens het ontwerp van architect A. Breunissen Troost. Hoewel het huis, dat thans in gebruik is als burgemeesterswoning, op zeer korte afstand ligt van het voormalige Gemeentehuis, is het niet zeker of het indertijd ook als ambtswoning is gebouwd. Het complex ligt op een langwerpig perceel dat tot aan de Oostelijke Dijkgracht. Het naar het westen gerichte hoofdgebouw ligt aan de westzijde van het perceel, licht teruggerooid ten opzichte van de weg. De voorzijde wordt begrensd door een stoep met vierdelig HEK. Aan de zuidoostzijde van het pand staat een pakhuisachtig BIJGEBOUW, dat door een zadeldak wordt gedekt maar dat verder één geheel vormt met het hoofdgebouw.

Waardering

Het complex aan de Galamagracht 46 te IJlst uit 1868, bestaande uit een woonhuis met bijgebouw en hekwerk met muur, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van een bestuurlijk ontwikkeling;

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege het materiaalgebruik en de uitzonderlijk rijke ornamentiek;

- vanwege de situering, verbonden met mogelijk oorspronkelijke functie van burgemeesterswoning (gezien de ligging in de nabijheid van het gemeentehuis);

- voor het aanzien van de stad;

- vanwege de in grote mate aanwezige architectonische gaafheid en kwaliteit van de samenstellende onderdelen;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving;

- vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid.