Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515177
Complexnummer
515175 - Wooncomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82731/9
Kadastrale aanduiding
IJlst A 1750
Bij Galamagracht 46, 8651 EC te IJlst

Omschrijving

Inleiding

De voorzijde van de woning (mogelijk gebouwd als burgemeesterswoning) aan de Galamagracht wordt door een natuurstenen stoep met gietijzeren HEK en bakstenen MUUR begrensd die tegelijkertijd met de woning zijn ontworpen in 1868.

Omschrijving

Het hek bestaat uit vier delen: de twee delen links en rechts vóór de voorgevel sluiten aan op de uiteinden ervan. Het hoge hekdeel vóór de steeg ten noorden van het pand is aan de muur bevestigd, die vanaf de stoep doorloopt tot aan een bouwsel dat bij nr. 44 hoort en de steeg afsluit. Dit hek bestaat uit een beweegbaar deel van dunne, hoge spijlen die doorkruist worden door een voluutmotief en aan de bovenzijde door een gietijzeren, gekrulde afsluiting met puint. De muur is uit bruine baksteen opgetrokken. Het hoge hekdeel vóór de steeg ten zuiden van het pand bestaat uit een vast deel (bevestigd aan nr 47), gekoppeld aan een beweegbaar deel dat op dezelfde wijze is opgebouwd als het noordelijke hekdeel.

Waardering

Het hek met muur horend bij de woning aan de Galamagracht 46 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege de ornamentiek;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de architectonische gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515175. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Erfscheiding(D1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1868
1868
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden