Omschrijving complex

De buitenplaats Loon op Zand, waarvan het huis een middeleeuwse oorsprong heeft, ligt direct ten zuiden van het gelijknamige dorp aan de weg naar Tilburg. Het complex bestaat uit het rechthoekige omgrachte huis met twee eenvoudige bouwhuizen en een gebouwtje in de moestuin; de relatief kleine aanleg bestaat uit een bescheiden, enigszins geaccidenteerd en zeer besloten parkje met veel in rijen geplante monumentale linden, een zichtlaan vanuit het huis naar het dorp met aan weerszijden weiland; op de plaats waar vroeger een moestuin was liggen nu recent aangelegde siertuinen. De oprijlaan in oost-west richting en onder een hoek van ong. 60 graden met de zichtlaan loopt aan weerszijden van de Kasteellaan. Het parkje en de moestuin liggen binnen een gedeeltelijke buitengracht. Direct buiten het besloten park, en vanwege hun openheid in groot contrast daarmee, bevinden zich weilanden die van oudsher in eigendom waren bij het kasteel. Deze maken voor een deel, namelijk aan de noord- en zuidzijde, onderdeel uit van de buitenplaats. De historische buitenplaats LOON OP ZAND omvat de volgende onderdelen: KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIZEN met GRACHTMUUR (3), BRUG (4), TUINMUUR met HEK (5), TUINHUISJE (6) en ZAADHUISJE (7).

Binnen het complex bevinden zich de volgende elementen, die niet beschermenswaard zijn: de twee ijzeren, recent geplaatste hekken aan de beide einden van de dwarslaan (oprijlaan), het ijzeren, recent geplaatste hek op de toegangsdam in de buitengracht, het nieuwe gebouw (garage en kantoor) naast het linker bouwhuis, de nieuwe druivenkas, het houten tuinschuurtje, de moderne tuinsculpturen, de garage van het zaadhuisje en tenslotte de nieuwe bestrating van de binnenplaats en de nieuwe tuininrichtingen binnen de grenzen van de oude moestuin.

Waardering van het complex:

De historische buitenplaats is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden.