Inleiding

VILLA "Vriesenstein" met aangebouwd KOETSHUIS is volgens een gevelsteen gebouwd in 1877 in een Eclectische stijl in opdracht van Jacobus Jansenius de Vries voor zijn dochter Martha Jansenius de Vries. Jansenius de Vries woonde op het landgoed "Breedenburg" even buiten Warffum. Toen Martha de Vries in 1936 overleed liet zij haar bezittingen na aan haar neef F.H. Jansenius de Vries, die in villa "Welgelegen" bij het spoor woonde. Deze besloot in 1937 dat huize "Vriesenstein" ten goede moest komen aan de inwoners van Warffum en stelde het pand geheel aangepast beschikbaar aan het Groene Kruis. Architect A.R. Wittop Koning uit Groningen was belast met de interne verbouwing en de verbouwing van het koetshuis tot woonhuis. Het deel van de grote tuin dat door "juffer Martha" als moes-, en fruittuin werd gebruikt en dat doorliep tot aan de huidige Juffer Marthastraat werd veranderd in een openbaar plantsoen. De TUIN met aanleg in traditioneel-inheemse tuinstijl bleef bij het grondgebied van de villa horen. Het van oorsprong houten tuinkoepeltje dat op een bergje in de tuin staat is na 1945 ingrijpend verbouwd en valt derhalve buiten de bescherming. Naast de villa ligt de voormalige tuinmanswoning (Westervalge 16) die nu in particulier bezit is. Deze valt buiten de rijksbescherming omdat het pand te veel verbouwd is.

Waardering

Villa met aangebouwd koetshuis en tuin uit de tweede helft van de 19de eeuw van algemeen belang vanwege cultuur-, archtectuur- en tuinhistorische waarde

- als voorbeeld van een ruim opgezet, symmetrisch aangelegd complex uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de historische betekenis voor het dorp Warffum

- vanwege de opvallende eclectische vormgeving