515319 - Vriesenstein
Warffum D 1198
Westervalge 14, 9989 EB te Warffum

Omschrijving

De blokvormige VILLA is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam afgezet met gepleisterde bies. Het afgeknotte schilddak is gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan en heeft vier schoorstenen met kap op de nok. Het geheel wordt omsloten door een kroonlijst, met uitzondering van de achterzijde, die een bakgoot op ijzeren klampen heeft. De gevels hebben op de hoeken pilasters van gepleisterde blokken en worden geleed door getoogde H-vensters met gepleisterde omlijsting, met alleen bij de voorgevel een kuif. De houten onderdorpels zijn geverfd in kamtechniek en worden met elkaar verbonden door een cordonlijst. Onder de vensters bevinden zich rechthoekige, gepleisterde vlakken.

De voorgevel heeft een doorgetrokken vijfzijdig middenrisaliet dat op dakhoogte overgaat in een achthoek. Het tentdak wordt omlijst door een kroonlijst en heeft een ijzeren windwijzer op de nok. Middenin het risaliet openslaande glasdeuren met aan weerszijden een openslaand venster aan de onderzijde afgesloten door een houten paneel, alle met bovenlicht, stucomlijsting en kuif. Erboven op de verdieping, een driezijdig houten balkon, steunend op vier decoratieve gepleisterde consoles, met een hekwerk van houten pijlers waartussen gietijzeren opengewerkte panelen met rankmotief voor openslaande deuren met aan weerszijden een openslaand venster, alle met bovenlicht, stucomlijsting en kuif. Vóór het risaliet een gietijzeren driezijdig bordes, twee treden hoog.

De hoofdentree bevindt zich in de noordoostgevel en bestaat uit een dubbele paneeldeur met bovenlicht binnen een omlijsting met kuif, en een gemetselde stoep (niet origineel). Links van de entree twee H-vensters, rechts ervan één en erboven in het dakvlak een houten dakkapel (niet origineel). De zuidwestgevel, met eveneens twee H-vensters heeft een aangebouwde houten serre op palen van beton, onder een plat dak met kroonlijst. Middenvoor in de serre twee schuifdeuren met glas en verder T-vensters onder halfronde bovenlichten binnen decoratief houtwerk. Vóór de schuifdeuren is een gietijzeren stoep opgehangen. Aan de achterzijde (noordwestgevel) drie zesruits venster zonder omlijsting onder een getoogde rollaag en in het trasraam twee getoogde tweeruits keldervensters (koekoek) met diefijzers. Aan de achterzijde is een KOETSHUIS aangebouwd in roodbruine baksteen onder een gebroken schilddak gedekt met een zwarte Hollandse pan. Het dak heeft twee gemetselde schoorstenen, een houten piron en een mastgoot met decoratieve, opengewerkte gootlijst. In de hoek die het woonhuis maakt met het koetshuis een uitgebouwd privaat en portaal onder een plat dak met kroonlijst, waarin een deur onder getoogd bovenlicht en een klein venster. In de zuidwestgevel van het koetshuis een gebogen samengesteld venster, een houten luik, een openslaand venster met getoogd tweeruits bovenlicht en drie H-vensters (1937), alle onder een rollaag. In de noordwestgevel twee H-vensters (niet origineel) en in de top drie ijzeren roosvensters met rollaag van gele baksteen. Over de topgevel loopt een decoratieve bies van gele baksteen. De noordoostgevel heeft vier ruitvormige ijzeren schuurvensters met roedenverdeling en een rollaag van gele baksteen, een deur met bovenlicht met glas-in-lood strips (1937) met gemetselde stoep en een openslaand venster (1937), beide onder een rollaag. De zuidoostgevel heeft twee, in blokken gepleisterde hoekpilasters op een gepleisterd trasraam en dubbele schuurdeuren met gietijzeren deurpanelen met een paardekopje in het midden, en een deurlicht bovenin. De deuren hebben een stucomlijsting met bovenop een kuif; in de hoekpilaster rechts van de deuren een gevelsteen: J.J. de V. 1877.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de marmeren vloer in de gang; in de kamers de houten vensterbanken, zwart marmeren schouwen en spiegels met vergulde omlijsting, en de houten vloeren.

Waardering

Villa met aangebouwd koetshuis uit de tweede helft van de 19de eeuw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een ruim opgezette, symmetrische villa met eclectische elementen uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege haar historische betekenis voor het dorp Warffum

- vanwege de rijke ornamentiek