Inleiding

Complex bestaande uit een VILLABOERDERIJ met TWEEKAPSSCHUUR en vrijstaande BIJSCHUUR. Het complex is gebouwd als proefboerderij in 1922 naar een ontwerp van architect A.H. Kleinenberg uit Musselkanaal in Interbellum-architectuur. De opdrachtgever was de Vereeniging tot exploitatie van proefboerderijen in de Veenkoloniën. De vereniging had in 1916 een boerderij gekocht in Borgercompagnie, 13.50 ha groot, die in 1922 met Rijkssteun werd vervangen door dit complex. Er werden met name nieuwe aardappelvarianten gekweekt door de toenmalige Rijkslandbouwwinterschool te Veendam. Waarschijnlijk kwam in 1956 een einde aan de functie van proefboerderij, want toen werden in de hoofdschuur een koestal met melkkamer gebouwd en werden de paardenstallen verplaatst; in de zijgevel van de schuur kwamen nieuwe stalvensters. In de jaren tachtig zijn er twee nieuwe loodsen bijgebouwd die buiten de bescherming vallen.

Het complex is opvallend gelegen aan de westzijde van het Borgercompagniesterdiep. Een beukenhaag scheidt de voortuin van de openbare weg en een oprijlaan leidt naar de bijschuur en het achtererf.

Waardering

Complex bestaande uit een villaboerderij met tweekapsschuur en vrijstaande graanschuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit 1922

- als voorbeeld van een proefboerderij in de Veenkoloniën