515368 - Geert Veenhuizenhoeve
Veendam R 17
Borgercompagnie 226, 9631 TP te Borgercompagnie

Omschrijving

VILLABOERDERIJ met TWEEKAPSSCHUUR opgetrokken in een bruine waalklinker op een trasraam van een donkere klinkers. Het twee bouwlagen hoge VOORHUIS heeft een afgeknot schilddak met rode geglazuurde verbeterde Hollandse pannen, een overstekende goot met klossen en golfrand, en twee platte dakkapellen met goot op klossen en dubbel vierruits venster. De gevels worden geleed door drielichtkozijnen onder een rollaag met muizentand; de vensters op de begane grond hebben bovenlichten met ruitvormige roeden, die op de verdieping worden geheel door roeden verdeeld.

De voorgevel (noordoost) heeft een middenrisaliet onder een gebogen steekkap met gootlijst met golfrand. In het middenrisaliet de hoofdentree bestaande uit een paneeldeur met zijlichten en een gemetselde stoep (drie treden) met zijmuurtjes binnen een gemetselde portiek. De portiek heeft een spitsboog met getrapt gemetselde boog en aan weerszijden decoratief gemetselde pilasters. Boven de entree een gepleisterd vlak met daarin "Kroonboerderij" (oorspronkelijk "Proefboerderij") in letters van baksteen, een drielichtkozijn met roedenverdeling en in de top een drielichtkozijn met ruitvormige roeden.

Aan weerszijden van het risaliet twee drielichtkozijnen. In de zuidoostgevel en de noordwestgevel vier drielichtkozijnen en twee driedelige tweeruits keldervensters onder een rollaag.

De aangebouwde TWEEKAPSSCHUUR heeft een dubbel schilddak met wolfseinden, gedekt met een rode Hollandse pan en windveren met golfrand. De schuur heeft aan de zuidoostzijde een deur, een H-venster en een klein venster; zes stalvensters en een deur met zijlichten (alle niet origineel). In de voorgevel (noordoost) dubbele schuurdeuren met ruitvormig kijkgat met roedenverdeling onder een rondboog; een w.c. venster; vijf vijflichtkozijnen met kruisvormige roeden onder een rollaag met muizentand; in metalen letters de naam van de boerderij: "Geert Veenhuizen Hoeve". In de noordwestgevel vier dubbele vierruits vensters en twee paar dubbele schuurdeuren met ruitvormige deurlichten, alle onder een rollaag met muizentand.

De achterzijde is onzichtbaar vanaf de openbare weg.

Waardering

Villaboerderij met tweekapsschuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villaboerderij uit 1922

- als voorbeeld van een proefboerderij in de Veenkoloniën