Inleiding

COMPLEX van de Dienst Gemeentewerken van Veendam bestaande uit een DIRECTEURSWONING, een WERKPLAATS en een KANTOORGEBOUW. Het complex is gebouwd in 1918 in opdracht van de gemeente Veendam onder architectuur van gemeente-architect E. Brader in een Engelse landhuisstijl. De directeurswoning, genaamd `d'Ae Steen', is vernoemd naar het riviertje Oude Ae dat hier ooit heeft gelopen. In 1952 werd het pand verbouwd tot twee woningen. In de loop der tijd zijn aan de achterzijde twee deuren en een raam dichtgezet en is de indeling gewijzigd. In het middenrisaliet van de werkplaats is in 1969 een poort aangebracht. De klok die in de dakruiter heeft gehangen is nu niet meer aanwezig. Het schuurtje onder lessenaarsdak aangebouwd aan de oostzijde van de werkplaats is later aangebouwd en komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Het kantoorgebouw, genaamd `'t Bouwhuis', heeft in de loop der tijd een nieuwe indeling gekregen. In 1961 is aan de rechterzijde een nieuw volume in overeenkomstige stijl aangebouwd. Dit volume komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Bijzonder in het interieur is het gebrandschilderde raam in het bovenlicht van de tochtdeur ontworpen door Bouvy Dordt en de gebrandschilderde ramen waarop de vier afdelingen van gemeentewerken zijn afgebeeld (plantsoenendienst, tekenafdeling, weg- en waterbouw, bouwafdeling).

Het complex is gelegen aan de rand van het gebied Tusschendiepen, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Alle onderdelen vormen tezamen een U-vorm. Doordat de centraal gelegen werkplaats is teruggerooid, wordt aan de voorzijde een plein gecreëerd, afgescheiden van de openbare weg door een beukenhaag. Het bouwhuis is gelegen aan de linkerzijde van de werkplaats, de directeurswoning aan de rechterzijde.

Waardering

Complex van de Dienst Gemeentewerken bestaande uit een directeurswoning, een werkplaats en een kantoorgebouw van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een complex van een Dienst Gemeentewerken uit 1918 in de provincie Groningen in Engelse landhuisstijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de afgewogen compositie van het complex in een U-vorm

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel het complex als de samenstellende onderdelen

- als goed voorbeeld van het oeuvre van gemeente-architect E. Brader

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de samenstellende onderdelen

- vanwege de opvallende ligging aan de rand van het gebied Tusschendiepen, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht